Figyelem! Elkezdődött a parlagfűvel fertőzött földterületek felderítése, légi úton is!

Egyre több az allergiát okozó pollen a levegőben. Nemcsak érdemes, hanem kell is irtani a a gyomokat, többek között a parlagfüvet!


Július elsejétől kiemelt figyelmet fordítanak az allergén növényekre a közterület-felügyelők. A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendelet alapján ellenőriznek és ha szükséges, figyelmeztetnek.

Elsődlegesen az vizsgálják, hogy a közterületeken van-e parlagfű.

Ha igen, egy olyan tablettel fotózzák le a területet, amely össze van kapcsolva a felügyelet szerverével, így rögtön rögzítik a pontos GPS adatokat és fotókat is. Hiába a városhoz tartozik az ingatlan előtti közterület, mégis az ingatlan tulajdonosának feladata azt rendben tartani. Ha valaki mulaszt, például nem irtja a parlagfüvet, akkor felszólítják a felügyelők, hogy tartsa rendben az érintett területet.

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője hangsúlyozta:

Mi július elseje után kezdtük el a nagykörúton belüli részt, illetve a fő, kivezető utak környékeit ellenőrizni. Ezzel most végeztünk. Alapvetően nem találtunk olyan nagy problémát, mint amire számítottunk. Egy-két helyen volt gyomos, elhanyagolt terület, de parlagfűvel nem találkoztunk sok helyen, szerencsére. Ahol esetleg ilyen volt, ott az érintetteket felszólítottuk és szinte azonnal levágták a gyomokat. Sőt, olyan terület is volt, ahol megjelentünk az eszközeinkkel és mindenféle felszólítás nélkül, már másnapra rendbe tették a terület. A napokban indulunk majd a város többi részeire. A kertvárosias részekre, illetve a különböző bokortanyákat is végig fogjuk járni.

A városi közterület-felügyelőknek eddig bírságot, feljelentést nem kellett alkalmazniuk. Mellettük azonban mások is ellenőriznek. A megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Növény- és Talajvédelmi Főosztályának munkatársai is elkezdték a parlagfűvel fertőzött földterületek felderítését, légi úton is. A betakarított kalászos-tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű nagymértékű, gyors fejlődése észlelhető. Ezért a földhivatali mezőgazdászok és a növényvédelmi felügyelők az allergén gyomnövénnyel fertőzött területeket, táblaszéleket bemérik, jegyzőkönyvezik és lefotózzák. A dokumentumok a későbbi eljárás lefolytatásához is szükségesek.

A fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot róhat ki a szakhatóság, valamint az eljárás költségeit is a földhasználónak vagy a tulajdonosnak kell megfizetnie.


Dér Vivien