Fidesz: A növekedés költségvetése
Közös sajtótájékoztatón számolt be dr. Vinnai Győző és Petneházy Attila, a Fidesz-KDNP nyíregyházi országgyűlési képviselője a 2017. évi költségvetésről.

Dr. Vinnai Győző azt mondta: a 2017. évi költségvetés az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetése, emellett átlátható, számos területnek többletforrásokat juttató és uniós, illetve hazai fejlesztési forrásokat tartalmazó. Hozzátette: a 2017. évi költségvetés bevételi oldala mintegy 17 ezer 374 milliárd, a kiadási oldala pedig 18 ezer 541 milliárd forint. Az államháztartási hiány így 2,4 százalékos. Az állam működési bevételei és kiadásai nullszaldósak, a hiány a hazai és uniós fejlesztések forrásaiból keletkezik. A politikus hozzátette: a jövő évben többletforrást kap az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a jóléti rendszer és a sport, a szabadidő területe. Összességében mintegy 2 ezer milliárd forinttal több kiadást tartalmaz a 2017. évi költségvetés, mint az idei. Dr. Vinnai Győző kiemelte: a közoktatásra jövőre 132 milliárd forinttal többet fordítanak, mint ebben az évben, és fontos változás 2016 szeptemberétől a szakképzés átalakítása, amely gyakorlatorientálttá teszi a képzést.

Petneházy Attila a sajtótájékoztatón elmondta: a 2017-es költségvetés valós gazdasági fejlődés közepette került benyújtásra. Fontos változás, hogy a sertéshús után 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája, az internet és az éttermi szolgáltatások áfája pedig 18 százalékra csökken. A képviselő hozzátette: Magyarországon nőtt a belső fogyasztás, amely 2017-ben tovább növekedhet, az otthonteremtési program jövőre is segíti a családokat, erre 211 milliárd forint áll rendelkezésre. Petneházy Attila kiemelte: a határon túli gazdaságélénkítő program történelmi segítség és a hazai vállalkozásoknak is kedvez.

– A Magyarországon élő magyar vállalkozóknak is jó, ha gazdaságélénkítés folyik a határon túl élők felé, mert a vállalkozóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy minél nagyobb számban és minél szorosabb, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatot építsenek ki a határon túl élő magyar testvéreikkel – mondta Petneházy Attila országgyűlési képviselő.

A Fidesz politikusai elmondták: a 2017. évi költségvetés tartalmaz a Modern Városok Programra és az ipari parkok fejlesztésére fordítható forrást is, amelyek Nyíregyháza további fejlődését is segíthetik majd.

F. A.