Felvonultak az állatokért
Kutyás-felvonulás, kutyás ügyességi verseny és állatorvosi szaktanácsadás. A közelgő Állatok Világnapja alkalmából a felelős állattartásra hívták fel a figyelmet Nyíregyházán. A kutyások a megyeszékhely belvárosából vonultak a Bujtosi Városligetbe. Ott pedig egész nap látványos és hasznos programok várták az érdeklődőket. A szakemberek közben arra is felhívták a figyelmet, hogy az országban szinte minden menhely megtelt. Kutyák és macskák ezrei várják, hogy gazdit találjanak.

 

Míg a csivava remegve tipegett, a többi kutya nagy érdeklődéssel szaglászta egymást. A legtöbben négy lábon érkeztek, de volt, akit biciklivel hoztak, sőt egy spániel hintón ülve futott be. Megtelt a Korzó mögötti tér a kutyákkal és gazdáikkal vasárnap reggel. Az Állatbarát Alapítvány egy közös felvonulásra hívta azokat a nyíregyháziakat és szimpatizánsokat, akik felelősséget éreznek a kedvenceiek iránt. A szakemberek szerint az nevezhető felelős állatartónak, aki figyelembe veszi a háziállatok szükségleteit, kielégíti azokat, de ügyel a környezetére és úgy igyekszik az állatokat tartani, nevelni, hogy az ne veszélyeztessen, ne zavarjon más embereket. – Szeretném felhívni az állatbarátok figyelmét arra, hogy az állatokat felelősen kell tartani. Itt nem csak a kis kedvencekről, kutyusokról, macskákról van szó, hanem minden állatfajról, tehát a vadon élő állatokról is – fogalmazott Tóth Marianna, az Állatbarát Alapítvány telepvezetője.

 

Az Állatbarát Alapítvány munkatársa szerint az állattartás sok erőt, energiát, türelmet és sok esetben sok pénzt is igényel. Ezért csak annak ajánlják egy házi kedvenc beszerzését, aki úgy érzi rendelkezik ezekkel a képességekkel. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy rengeteg kóbor állat található Nyíregyházán és a megyében. A felelőtlen gazdák miatt pedig nagyon sok kutya, macska kerül a menhelyekre. Az is kiderült, hogy az Állatbarát Alapítvány telephelye most is telt házzal üzemel, számos négylábú várja, hogy gondos gazdára találjon. A civil szervezet ezért több olyan kutyust is elhozott a felvonulásra, melyek örökbe fogadhatók. A kutyások a Korzótól a Bujtosi Városligetig sétáltak, ahol egész nap izgalmas programmal várták az érdeklődőket.


Z. Pintye Zsolt