Felszámolják a hulladéklerakót – Megtisztul a Sirály és Acél utca közötti terület

Hamarosan felszámolják az illegális hulladéklerakót a Sirály réten. Nyíregyháza város önkormányzata több mint 28 millió forintot nyert erre a Tisztítsuk meg Magyarországot program pályázatán. Az élhető város és a tiszta környezet érdekében fontos felszámolni az ehhez hasonló területeket, ezt a feladatot az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi el a KGST piac mögötti területen.

Az illegális hulladék környezetszennyező, károsítja az egészséget, nem utolsósorban pedig esztétikailag sem egy szép látvány. Ennek ellenére sokszor látunk szeméthalmokat földutak mentén, erdőszéleken, de közterületen és magánterületen sem ritka. A települések számára sok problémát okoz az illegális hulladéklerakók felszámolása, igen költséges feladat. Ilyen például Nyíregyházán a Sirály és Acél utca körüli terület is. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően hamarosan megtisztítják ezt a szakaszt.

„Rögtön az év elején, január-február hónapban kiemelt feladatunk lesz, hogy a Tisztítsuk meg Magyarországot programban elnyert támogatásból felszámoljuk a Sirály utcai illegális hulladéklerakót. Ezt a feladatot mint kijelölt hulladék-közszolgáltató, társaságunk fog elvégezni. Itt a távlati célok között az szerepel – tudomásom szerint –, hogy amikor megtisztították a területet, a város ott majd jóléti erdőt alakít ki” – mondta Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Lakossági segítség

Az élhető város és a tiszta környezet szempontjából fontos, hogy felszámolják ezeket a területeket, ehhez a munkához a lakosság segítségét is kéri a városvezetés.

„Elkezdtük felmérni a várost, hogy hol vannak ilyen illegális hulladéklerakó helyek és ehhez is kérjük a lakosság közreműködését, hiszen az ott élők tudják a legjobban, és azért is kérjük, mert ezt programszerűen szeretnénk folytatni. Ahogy lehetőség lesz újabb pályázatot beadni – és én remélem, hogy a következő évben is lesz ilyen –, akár több sikeres pályázatunk is lehet annak érdekében, hogy Nyíregyháza tisztább legyen” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Büntetendő cselekmény

Fontos kiemelni azt is, hogy az illegális hulladéklerakás jogellenes tevékenység, Nyíregyházán pedig két telep is működik, ahol a lakosság le tudja adni a szemetet, így elkerülve a környezetszennyező, büntethető tevékenységet.