Felfrissülés a testnek és léleknek
Szeptember óta igazi felfrissülést kínálnak a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat pilates alkalmai a város lakóinak. Kellemes hangulat, nyugtató légzőgyakorlatok, nyújtások és erősítő feladatok biztosítják a valódi pilates érzést.

Minden csütörtökön 18 órától várja Ajler Emese pilatesoktató az érdeklődőket a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola tornatermében, hogy test és lélek harmóniába kerüljön.

 

NÉPSZERŰ A PILATES

 

– Már ősszel is sokan voltunk, de január óta egyre csak gyarapszik a csapat – tudtam meg egy hűséges résztvevőtől, aki azt is hozzátette – először csak eljönnek megnézni, utána pedig beszippantja őket az óra, így történt velem is – mesélte nevetve a kedves hölgy. A pilates valóban népszerűnek bizonyult, a változékony idő ellenére 92 tornára kész várakozó állt a tornateremben ezen a héten is. A jelenlévők sportfelszerelésénél csak az életkoruk volt színesebb, a gimnazista korosztálytól a 80 éven felüliek is erőteljesen követték Ajler Emese utasításait. Az oktató nyolc éve ismerkedett meg a pilatessel, és azóta a szenvedélyévé vált. Az a legfontosabb számára, hogy az órák által segíthet az embereknek az egészséges életmód és a testi-lelki harmónia kialakításában.

 

SAJÁTOS LÉGZÉSTECHNIKA

 

Mint minden mozgásformát, a pilatest is egy rövidebb bemelegítő gyakorlatsor előzte meg, kiegészítve a sajátos légzéstechnikával. – Ez a különleges légzéstechnika az oldallégzés, mely a pilates abszolút kulcsa, megtisztítja a véráramot, így kiürülnek a mérgező anyagok. Ha ezt összehangoljuk a mozgással, a gyakorlatok könnyebben elvégezhetővé válnak, testünk pedig még energikusabb és felszabadultabb lesz – osztotta meg velem ismereteit az oktató. Emese abba is beavatott, hogy ez a mozgásrendszer nyolc alapelvre épül, melyek a következőek: koncentráció, irányítás, központosítás, légzés, áramlás, pontosság, pihenés és állóképesség.

 

ÁTMOZGATÓ GYAKORLATOK

 

Ezeket az alapelveket figyelembe véve valóban főnyeremény a pilates. – Nagyon hosszú listát írhatnánk a pozitív hatásokról. Ez a mozgásforma növeli az erőnlétet, oldja a feszültséget, fokozza a vérkeringést, javítja az anyagcserét, fejleszti az egyensúlyérzéket és egy hatékonyan izmos test elérését teszi lehetővé. Ezen kívül konkrét egészségi problémák ellenszereként is hatásos, hiszen többek között megnyújtja a fájós ízületeket, csökkenti a szívinfarktus rizikóját, a cukorbetegséget és annak kialakulási esélyeit, valamint a depresszió és az idegesség ellen is felveszi a harcot – mondta lelkesen az edző. A néhol fárasztó gyakorlatok alatt ezek a pozitívumok lebegtek a résztvevők előtt, hiszen ki ne vágyna egészségügyi problémáktól mentes, friss és üde mindennapokra?

Farkas Fanni