Felfrissülés a kánikulában Nyíregyházán
A vasárnap éjfélig meghosszabbított harmadfokú hőségriadó miatt a megszokottól tovább működik a két párakapu a belvárosban, hogy a napok óta tartó kánikulai hőségben enyhítse a járókelők melegét. Mindezeken túl a NYÍRVV Nonprofit Kft. működésében lévő ivókutakból is kaphatnak frissítőt a közlekedők. A városüzemeltető cég munkatársai öntözéssel is megpróbálnak könnyíteni az emberek hőérzetén.

Napközben folyamatosan hűsölnek a járókelők a belvárosban, a párakapuk közelében. Ez nem is csoda, hiszen napok óta tartós hőhullám nehezíti meg az emberek életét. Vasárnap éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos. Ezzel a magyarországi hőségtisztások közül a napokban éljük meg a leghosszabbat. Ilyenkor minden felfrissülést nyújtó lehetőséget kihasználnak az emberek. A légkondicionált helyiségekben nincs gond, aki viszont Nyíregyháza utcáin közlekedik, annak jól eshet átsétálni a hűsítő vízpermet alatt. A párásító szerkezeteket a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemelteti annak érdekében, hogy a kánikulában a városlakók felfrissülését biztosítsák. Ezeket az ivóvízhálózatra kötötték, óránként 50 liter vizet fogyasztanak, működésük a szakemberek szerint teljesen biztonságos, üzemeltetésük pedig gazdaságos. A párakapuk a kánikulában meghosszabbított üzemidővel, reggel kilenctől este hétig állnak a lakosság és az idelátogatók rendelkezésére.

 

Meghosszabbított üzemidő

 

Szalai István, a NYÍRVV Nonprofit Kft. műszaki igazgatója azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az elmúlt időszak és a következő időszak rendkívüli időjárására tekintettel döntöttek úgy, hogy szükséges az üzemidő meghosszabbítása. Ezzel is az itt élők és az idelátogatók komfortérzetén szeretett volna javítani a cég.

 

A szökőkút nem fürdő!

 

A párakapuk mellett a NYÍRVV Nonprofit Kft. a városban 10 szökőkutat üzemeltet. A látványelemek egyben felfrissülést is biztosítanak reggel 10-től 21 óráig. A szökőkutak karbantartásáról folyamatosan gondoskodik a városüzemeltető cég. A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy a szökőkutakban nem ivóvíz, hanem a fertőzések megelőzése miatt, vegyszerrel kezelt víz folyik, így nem ajánlják benne a fürdést.

 

Ivókutak

 

Fogyasztható viszont annak a 34 ivó- és díszkútnak a vize, amelyek az Erdei tornapályától a Toldi utcáig, főleg játszóterek közelében állnak a lakosság rendelkezésére. Mindezek mellett 399 közkifolyó, ejektoros kútból ihat az, aki a városban megszomjazik. Ezeknek a vize teljesen tiszta, egészséges, fogyasztásra alkalmas. A NYÍRVV Nonprofit Kft. nem csak az emberek, hanem az épített környezet növényeiről is gondoskodik a melegben. Beépített öntözőhálózattal és tartálykocsis öntözéssel oldják meg a locsolást.

Mikita Eszter