Fejlesztik a csapadékvíz-elvezetőket
Jó ütemben halad a Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése című projekt. Az öt szakaszból álló program összköltsége közel 663 millió forint, 100 százalékos pályázati támogatással. Dr. Kovács Ferenc polgármester helyszíni bejáráson tekintette meg a beruházás munkálatait.

A város 2012-ben elfogadott csapadékvíz-koncepciója, illetve a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése több részből áll. Az első lépést 2013-14-ben tették meg, amikor a városi I-es és az Igrice csatorna kapacitásbővítése mellett a Bujtosi városligetben elkészült két záportározó, ami egy nagyon komoly előrelépés volt ott, ahol a legsúlyosabb problémák voltak. 2016-ban egy 20-30 éves lemaradást kellett behozni a malomkerti záportározók létesítésével. A nagyobb esők idején a víz visszaduzzadt, a csapadékvíz elvezető rendszer visszadolgozott. A projekt jelenlegi helyszínén, Borbányán mindig is gondot okozott az összefüggő csapadékelvezető rendszer hiánya, amelynek a kiépítettsége az 50 százalékot sem haladta meg.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

HELYSZÍNI BEJÁRÁS

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester az Alma utcán tekintette meg a beruházást. Elmondta, hogy itt az út mellett nyílt színi elvezető lefolyót építettek, hiszen itt nagyobb esők idején megállt a víz, veszélyeztette a házakat, közlekedni sem nagyon lehetett. Ez az öt elemből álló projekt most befejeződik, de a pályázat megtakarítása terhére a Virágfürt utca területén előkészítés alatt van egy új csapadékvíz elvezető hálózat kiépítése, az út déli részén átemelővel, a burkolt út két oldalán nyílt árkos elvezetéssel a befogadó Napsugár úti kereszteződésig.

 

MEGSZŰNT A BELVÍZVESZÉLY

 

A polgármester kiemelte, a programmal már legalább ezer ingatlant mentesítettek a belvízproblémák veszélyétől, és számos helyen oldották meg az esős időszakok közlekedési gondjait is. A már megvalósult Tüzér utcai csapadékcsatorna – rekonstrukció, és a folyamatban lévő Alma – Lujza – Vércse, valamint a Tünde utcai csapadékcsatorna rekonstrukciók az első komoly lépések Borbánya csapadékvíz elvezetési problémáinak felszámolására. A kivitelezés a Debreceni út irányából folyamatosan zajlott. A Tünde utcai munkálatokból egy közel 400m-es szakasz van még hátra, amely a Lapály és a Kéményseprő utca közé esik.

Szoboszlai Tibor