Fejedelmi kincsek az Alkotás utcában
A Nyíregyházi Televízió kulturális magazinja kéthetente látható az NYTV képernyőjén.

 

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió eurós keretéből finanszírozott Értéktár program egy eleme az erdélyi származású műbútor asztalos nagyapától, fiától és unokájától való, Törő-féle éremgyűjtemény, melyet a bank a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezett letétbe, hiszen itt történik az anyag feldolgozása és bemutatása. A 220 erdélyi fejedelmi tallér, aranypénz, és az érmek készítéséhez használt verőtő, illetve fegyverek is bekerültek a Jósa András Múzeumban látható gyűjteménybe.
A kiállításnak nemcsak az 1,1 milliárd forintos kincs az értéke, hanem az a történelmi tabló is, mely ezüstbe vésett portrén mutatja korának uralkodóját, utal a gazdasági és politikai környezetre, a hadi állapotokra és fegyvertörténetre.


A Jósa András Múzeumban november 30-ig látható „ Fejedelmeink mesés kincsei” tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozásokat terveznek, tablókon, diorámán mutatják be az erdélyi fejedelmek 150 éves uralkodásának történetét, s tudatosítják, hogy az Erdélyi Fejedelemség mindig a magyar nemzet szerves részét alkotta.
A kiállítás kurátora, Dr. Tóth Csaba mellett Dr. Ulrich Attila nyíregyházi alpolgármester, történész - numizmatikus is szakértője a bemutatónak. Vele sikerült „forintosítani” a tallérokat.

Matyasovszki Edit