Faültetés – Folytatódik a polgármesteri fásítási program
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyházán az elmúlt évtizedben nagyszabású zöldfelület-fejlesztés valósult meg, parkok, közterületek újultak meg. Kiemelt figyelmet kapott a polgármesteri fásítási program, melynek köszönhetően több ezer fával gazdagodott a város. Szerda délután öt darab kislevelű hársat ültettek el a Malomkertben, a Szántó Kovács János utcai játszótéren.

– Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, hisz a fák az egészségmegőrzésben kulcsszerepet játszanak. A fa a port és a zajt szűri ki, és nem utolsósorban a levegőt is tisztítja, illetve csodás, szép zöldfelület. Azt hiszem, ha körbenézünk ezen a városrészen, egy nagyon szép területet látunk itt a maga futókörével, kondiparkjával és a játszóterével együtt. Igazi színfoltja ennek a városrésznek. Eddig is voltak fáink, nagyon szépek, de ezzel az öt fával most még szebbé tehetjük ezt a környezetet – mondta el dr. Rákóczi Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője.

A Szántó Kovács János utcával együtt idén ősszel 25 helyszínt érintően újabb 130 facsemetével lesznek gazdagabbak városunk zöldfelületei. A polgármesteri fásítási program 2018 októberében indult.

Ha itt visszatekintek az elmúlt bő 10 évre, most már van mire hátranézni. Kezdjük azzal, hogy a hiányzó fákat pótoltuk. Aztán gondoltunk arra, hogy fasorok legyenek. Ezt követően kinéztünk közterületeket, például a két ikonikus parkunkat, a Benczúr-Bessenyei teret, amiből lett a Kulturális Negyed. De mondhatnám a Bujtosi Városligetet, vagy a Pazonyi teret, Sóstót és környékét, legújabban pedig a barnamezős beruházásunk, a Tiszavasvári úton, ahol egy csodálatos pihenőpark lesz. Ez a napokban el is készül, 332 fa lesz elültetve, több mint 13 000 cserje, 72 000 négyzetméter füvesítés. Azt gondolom, hogy ez sokat jelent és az is, hogy ezt egy komplex programba foglaltuk. Itt is padok létesültek a Szántó Kovács János utcán, megújultak a játszóterek. Több mint 100 játszótér van már Nyíregyházán és figyelünk arra is, hogy ezek meg is maradjanak – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt is elmondta, a környezetvédelmet és a környezetfejlesztést közös ügynek tekinti, hiszen ezek olyan jövőbe mutató tevékenységek, amelyeket a következő generációkért, a most született gyermekekért végeznek. Úgy fogalmazott, Nyíregyháza a fejlesztések, a jövő városa, az önkormányzat pedig azon dolgozik, hogy még zöldebb, egészségesebb és szebb környezetben élhessenek a nyíregyháziak.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Szántó Kovács János utcai játszótéren