Emléktáblát kapott Farkas „Shulcz” Tibor, a legendás "DJ"!
Fotó: Szarka Lajos

Már egy emléktábla is őrzi Farkas „Shulcz” Tibor, a zenei élet meghatározó alakjának munkásságát, hagyatékát. Az emlékművet szerdán civil kezdeményezésre és a város támogatásával avatták fel. A tábla – csakúgy, mint „Shulcz” – nem mindennapi: napszemüvegben ábrázolja Magyarország egyik első hivatalos lemezlovasát. Az ünnepségen jelen volt Farkas Tibor özvegye, Farkas Éva is.

Egy német focistáról ragadt Farkas Tiborra a „Shulcz” becenév, a disc jockeyt, műsorvezetőt, rocktörténészt sokan később csak így ismerték. A nyíregyházi zenei élet legendás alakja a ’70-es években a Columbia nevet viselő szórakozóhelyen indította be fényes karrierjét. Emléktábláját is ezen az épületen helyezték el, tisztelegve a zenész múltja előtt.

„Ő szenvedélyesen szerette a zenét, másrészt érdekelte annak az összes társadalmi, szociológiai, gazdasági vonatkozása. Rengeteget foglalkozott ezzel. Volt benne egy olyan törekvés, hogy ezt másokkal is meg szeretné osztani, mert nem mindenki érti ezt, mert mondjuk idegen nyelven van a zene. Addig járt, míg ezt sikerült megvalósítania, hiszen a ’60-as években még nem volt annyira támogatott, hogy valaki könnyűzenével foglalkozzon” – emlékezett vissza Farkas Éva, Farkas „Shulcz” Tibor özvegye.

„Ábrázolhattam volna napszemüveg nélkül, de én így emlékszem rá, a fejemben ő a nagybetűs Farkas „Shulcz” Tibor!” – mondta el az ünnepségen az emléktábla alkotója, Turi Török Tibor szobrászművész. Shulcz munkássága meghatározó volt, az eseményen elhangzott, még napjainkban is sok zenekar viszi azt a szellemi örökséget, melyet az egykori zenész hívott életre. 

„Emberi szokás, hogy emlékjeleket állítunk, azoknak, akik valami olyat tettek egy városért, régióért, országért, melyre érdemes emlékezni, odafigyelni. Ha az ember ilyet tesz, érdemessé válik arra, hogy megemlékezzünk a munkásságáról” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Farkas „Shulcz” Tibor, Magyarország egyik első hivatalos lemezlovasa, Nyíregyháza zenei életének legendás alakja 69 éves korában hunyt el. Emléktáblája megtekinthető az Egyház utca 1. szám alatt található régi Columbia épületének Kálvin téri oldalán.

Kapcsolódó galéria

Farkas "Shulcz Tibor" emléktábla avatása