Ezzel a módszerrel nyerhetik vissza szaglásukat a vírusból kigyógyultak

Brit kutatók szerint azok az emberek, akik a koronavírus miatt elvesztették a szaglásukat, jobban járnak, ha szteroidok helyett otthoni „szaglástréninget” alkalmaznak, hogy orruk ismét megfelelően funkcionáljon.

A szaglásvesztés, más néven anosmia, a koronavírus egyik leggyakoribb szövődménye, különösen az enyhe akut fertőzésben szenvedők számára. A legtöbb ember esetében rövid idő után elmúlik, gyakran minden segítség nélkül, de néhány felgyógyultnál fennáll annak a veszélye, hogy hosszú távon bizonyos mértékben csökken orrának érzékszervi hatékonysága.

Az orvosok úgy gondolják, hogy a korai kezelés segíthet megelőzni az állandó anosmia kialakulását, de egyelőre nincsenek egyértelmű előírások arra vonatkozóan, hogy milyen megoldás működhet a legjobban.

Nemrégiben egy nemzetközi orvosi fórumon megjelent tanulmány mögött álló kutatók megvizsgálták a koronavírus miatt kialakuló szaglásvesztés kezelésére eddig összegyűjtött orvosi bizonyítékokat. Megállapításuk szerint a végleges anosmiától tartó betegek számára az otthoni szaglástréning optimálisabb gyógymód lehet első körben, mint a szteroidok – számolt be róla a Gizmodo. 

A vírusfertőzések károsíthatják azokat az agyi kapcsolatokat, amelyek a szagok, illetve elsősorban a szaglóidegek feldolgozásáért felelősek. Idővel ezek az idegek gyógyíthatók vagy újra beköthetők működésük helyreállítása érdekében. A szaglástréning állítólag ennek a folyamatnak a felgyorsítására irányul, mint egyfajta fizikoterápia a szaglóidegek számára.

A szaglástréningnek némileg eltérő változatai vannak, az alapgyakorlat során a betegeknek négy erős, jellegzetes szagot kell kiválasztaniuk, és naponta egyszer vagy kétszer rövid ideig szagolgatniuk. Gyakorlatilag bármilyen jellegzetes illatot választhatunk, az érzelmileg jelentős vagy kellemes illatok azonban hatékonyabbak lehetnek.

Az eredeti kutatásban, mely Hummel-módszer néven ismert, a négy illat a rózsa, az eukaliptusz, a citrom és a szegfűszeg volt. Az előrelépést leginkább azoknál észlelték, akik körülbelül négy-hat hónapig napi rendszerességgel elvégezték a gyakorlatot.

 

Forrás: hirado.hu