Ezúttal ploggingozhatunk jövő szombaton az erdőben, amivel jót is cselekszünk
Újabb közösségi futóesemény Nyíregyházán!

A címeket olvasva többekben felmerülhet a kérdés: a futás érthető, de mi az a plogging? Röviden: a környezetvédelem és a sport sikeres keveréke, mely egyszerre fitnesz- és közösségi élmény, ráadásul az erdőnek is jó. Éppen most a Sóstóinak, ahol az Erdei Tornapályáról indulva március 30-án 8.30-tól hagyományt teremt a szervező Mozaik Med Sportegyesület. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 22-ei számában.)

Ha tovább kutatunk a szó jelentése után, a világháló több forrása szerint svéd eredetet kell keresnünk: hiszen a ploga-plocka (felszánt, felszed) igék első tagját, valamint a nálunk is polgárjogot nyert jogging (kocogás)  vegyülékét kapjuk. Ez a plogging, ami nem „egyszerű” egészségfejlesztő, hanem nemes céllal történő kocogás, amit Nyíregyházán is szeretne meghonosítani a Mozaik Med Sportegyesület. De előbb lássuk az előzményeket.

Hétfőnként kocognak

– Egyesületünk közel egy éve szervez közösségi és hivatalos futóedzéseket Nyíregyházán és Debrecenben, most már ott tartunk, hogy több mint százan mozgunk együtt hétről hétre családias hangulatban – tájékoztatta a Naplót dr. Bana Richárd, az egyesület egyébként háziorvosként dolgozó elnöke, a tavalyi Orvosi Világjátékok triat­lon­győztese. – Szerettünk volna egy olyan, szakemberekkel támogatott futóközösséget létrehozni azon nyíregyháziak egyre bővülő körének, akik futással szeretnének tenni az egészségükért. Így minden hétfőn 18.00-kor találkozunk a Városi Stadion hátsó bejáratánál, innen indulunk az üdítő testmozgásra. Áprilistól pedig visszatérünk a megtisztított Sóstói Erdőbe, ahol az Erdei Tornapályánál találkozunk, a szokásos időpontban.

Bárki jöhet, segítik

Mielőtt bárki azt érezné, hogy „lemaradt” róla, ellenkezőleg: a lehetőség nyitott és stílszerűen szólva felfutóban van. S valóban jó kezekbe kerül, aki velük használja a lábát, mert négy csoportban kocognak az érdeklődők egy alapos, 15–20 perces, közös bemelegítést követően, szakemberek „felügyeletével”. A csak a rekreációért érkezők távja 2-3 kilométer, akár sétás-kocogással, a kezdőké már 4-5, a középhaladók 7-8-at futnak, a versenyre készülők 8–10 között – van rá példa, hogy valaki előélet nélkül érkezett, s ma már túl van félmaratonon is. A cél persze az, amit mindenki magának meghatároz: nincs előírás, csak egy jó érzés, hogy csapatban van, ahol figyelnek is rá.

Szombati erdőtisztítás, futással

A jövő szombati, március 30-ai esemény azonban nem egy hagyományos hétfő esti program lesz, hanem egészen más – csak annyiban hasonlít, hogy futócipőben kell érkezni. – Reggel 8.30-kor kezdődik a regisztráció az eseményre az Erdei Tornapályánál, melyre mindenkit szeretettel várunk. Mivel hat csoportban lesz a „szemétszedő-kocogás”, edzettségi állapottól függetlenül bárki jöhet. A csak sétálók a játszótér környékén segítenek majd, a négyperces kilométereket futók az erdő túlsó végébe is eljutnak. Semmit nem kell hozni, hiszen a szervezők biztosítják a pici zsákocskákat, amellyel az egyébként alapvetően tiszta erdőnkből gyűjtjük majd a futás közben meglátott szemetet, persze a veszélyes hulladékok kivételével, de erről majd részletesen adunk tájékoztatást – mondta dr. Bana Richárd. A főszervező hozzátette: ennek nincs köze a TeSzedd akcióhoz, de az elve hasonló, csak itt a futás is főszerepet kap. – Több városban ploggingoltam már, amelyek főleg a szemétszedésről szóltak és kevésbé a futásról. A Sóstói Erdőben más lesz a forgatókönyv, itt főleg kocogni, futni fogunk és közben azt a kevés szemetet is összeszedjük – mondta. Mindenkit vár az erdő jövő szombaton!