Ezt a murit látnia kell! – Szombat este premier a Móricz Zsigmond Színházban
Fotó: Szarka Lajos

Móricz Zsigmond egyik legnagyobb sikerét, az Úri murit viszik színpadra a Móricz Zsigmond Színházban. Szakhmáry Zoltán tragikus történetét egy új adaptációban láthatják a nézők. A rendező Szőcs Artur szerint Móricz olyan alakokat, társadalmi viszonyokat teremtett, akik a mai Magyarországon is megtalálhatók, ettől lesz aktuális és sokat mondó a darab.

Tudja a jázminvirág az illatával beszél és a hangjával illatosít...

- a babájával évődik Szakhmáry Zoltán valahol a nagy magyar Alföldön, a múlt század első évtizedeiben. Így kezdődik nyíregyházi Úri muri a színházban. Az idill azonban nagyot fordul. A szerelméről kiderül, hogy pénzért is kapható, a két kezével teremtett világa pedig a szemünk előtt omlik össze. Miközben Szakhmáry és birodalma az adósságok és a kiábrándultság miatt elporlad, a körötte élő urak csak isznak és mulatnak. Nem csoda, hogy a darab vége tragédiához vezet...

Új adaptáció

Móricz Zsigmond remek regényéből készült vadonatúj színpadi adaptáció Ari-Nagy Barbara és Szőcs Artur munkája. Szőcs ráadásul rendezte is a darabot és úgy fogalmazottm igyekeztek Móricz tökéletes regényét a színpadi változtaban is megőrizni.

Igyekeztünk az Ari-Nagy Barbarával egy olyan példányt írni, ami hű a regényhez. Ez egyébként egy teljesen új példány, biztosan látszanak benne olyan helyzetek, ami nekem meg a Barbarának fontosabb volt, mint az eddigi rendezőknek vagy dramaturgoknak, de ez majd kiderül az előadásból.

– fogalmazott Szőcs Artur.

Semmi sem változik?

Szőcs úgy véli, Móricz regényének ma is komoly üzenete van, hiszen a könyvben és a színpadon feltűnő alakok, társadalmi viszonyok napjainkban is jellemzők az országra. A történet ugyanis az álmos, vidéki Magyarországra kalauzolja a nézőt, ahol a földesurak csak az élvezeteknek élnek, ahol csak tehetik ügyeskednek, kihasználják a szegény embereket. Ennek az osztálynak a jellegzetes figurája a Csörgheő Csuli, akit Mertz Tibor alakít.

Egy rettenetes gyűlölni való perszóna, de közben valahol mégiscsak lehet szeretni azt az életvágyat, azt a pici dolgokban megtalálja az örömét és azt a képességet, hogy azt mindenki irigyli, hogyan tud manipulálni, hogy tud előre jutni az életben. Szóval egy nagyon érdekes, összetett karakter.

– emelte ki Mertz Tibor.

A nyíregyházi Úri murit elsőként a bemutató bérletesek tekinthetik meg. Szombaton este 19 órától merülhetnek el Móricz kíméletlenül őszinte világában.  

Kapcsolódó galéria

Színházi próba - Úri muri