Ezrek csatlakoznak a Cantemus rekordkísérletéhez - Augusztus 20-án mutatják be a videót
Ezrek csatlakoznak a Cantemus rekordkísérletéhez - Augusztus 20-án mutatják be a videót

A világjárvány miatt idén nem rendezik meg a XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált Nyíregyházán, azonban ennek ellenére sem marad igazi különlegesség nélkül a szabolcsi megyeszékhely. A szervezők online rekordkísérletet hirdettek, szeretnék, ha augusztus 20-án 12 óráig minél több ember elénekelné az István, a király című rockopera „Felkelt a napunk” című dalát. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy augusztus 11-ig már közel háromezren csatlakoztak hozzá.

Most valamivel kevesebb mint 3000 feléneklésnél tartunk. Többnyire hazánkból, de az Egyesült Államokból is szép számban csatlakoztak a rekordkísérletünkhöz. A határidő közeledtével biztosak vagyunk benne, hogy a java még csak most következik, a távol-keleti országok is a napokban kezdték el aktivizálni magukat

– tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Szilágyi Szilárd, a Cantemus Kórus sajtóreferense.

Augusztus 20-án déli 12 órakor fejeződik be a rekordkísérlet, addig lehet felénekelni a dalt. Mivel ilyen kísérlet eddig még nem történt, ezért a rekord nincs számhoz kötve.

A rekordkísérlethez való csatlakozáshoz mindössze annyit kell tenni, hogy felkeresik a felkeltanapunk.hu oldalt, követik az ott leírtakat és elkészítik a saját felvételüket laptopon, tableten vagy mobiltelefonon, otthon, családban vagy barátok közt, fiatalok és idősek egyaránt.

A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amit nyilvánosan augusztus 20-án 18 órától mutatunk be Nyíregyházán, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, nemzeti ünnepünk alkalmából, majd ezt követően a Cantemus Facebook- és YouTube-csatornáján is elérhető lesz! A videó bemutatása hivatalosan a város augusztus 20-i műsorának része, ahol élőben is csatlakozhatunk a közös énekhez. A belépés ingyenes, természetesen korlátozott számban a szabadtéri színpad befogadóképességét figyelembe véve.