Ezerarcú tehetség tanul a Kölcseyben: a 16 éves Dezső Laura Emma elképesztően tehetséges

Írt levelet Kazinczynak, megnyerte az angol olvasási versenyt, bejutott a Béres József biológiaverseny vármegyei fordulójába, oboázik, atletizál,  esszéjéből színdarab készült és még „csak” 16 éves. Dezső Laura Emma a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tizedikes diákja, aki az első hatosztályos évfolyamban kezdte meg tanulmányait négy évvel ezelőtt.

Mosolygós, életvidám, korát meghazudtoló bölcsességgel és intelligenciával rendelkező középiskolás lány Laura, aki rendkívül büszke arra, hogy a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója. Ő veszi megtiszteltetésnek, ha képviselheti iskoláját egy versenyen.  Az elmúlt négy tanévben gyakran írták be nevét tanárai a különböző megmérettetésekre jelentkező lapok „nevező” rovatába, hiszen majdnem az összes, középiskolában tanított tantárgy valamilyen megmérettetésen elindult már.

Angol

2024 júniusában miatta rendezik a Reading in English, angol olvasási verseny döntőjét Nyíregyházán, a belvárosi gimnáziumban, hiszen az országhatáron is átnyúló vetélkedő szervezői úgy határoztak, hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy a végső megmérettetést mindig ott bonyolítják le, ahová az előző évi győztes jár. Az elmúlt tanévben „felolvasta magát” a dobogó legfelső fokára Laura, jutalma pedig egy 12 napos utazás volt Angliába. A fiatal lány egy belgiumi program után érkezett meg a szigetországba, ahol amellett, hogy tökéletesíthette angoltudását, részt vett egy projektmunkában is, amely London nevezetességeivel foglalkozott. Jánowszky-Markovics Orsolya tanítványa úgy érzi, az angliai út során felejthetetlen élményekben volt része, tovább finomodott nyelvtudása és rengeteget tanult az önállóságról is, hiszen egyedül, szülei nélkül képviselte iskoláját. Az angol nyelv szeretetét angol nyelvtanár édesanyjától kapta, de az igazi kötődés akkor alakult ki, amikor Laura megismerkedett az angol történelemmel. Ennek tetőpontja a Buckingham palotánál tett látogatás volt.  Az angol királyi családról szóló történetek annyira magával ragadták, hogy néha úgy érzi, mindent el kell olvasni, meg kell nézni, ami róluk szól. Jól jönnek a monarchiával kapcsolatos idegen nyelvű könyvek is Laurának, hiszen jelenleg éppen a felsőfokú nyelvvizsgára és az emelt szintű érettségire készül.

Kémia és biológia

Még nem angolul, hanem magyarul tanulja Laura a kémiát, de igyekszik kipróbálni magát a természettudományos versenyeken is. Az elmúlt tanévben az Irinyi János Kémiaverseny vármegyei fordulójáig képviselte iskoláját, idén pedig bejutott a Béres József Biológiaverseny vármegyei döntőjébe. Tizedikesként a fakultációválasztáson is elgondolkodott már, a biológia és a kémia mellett tette le voksát. Érettségi után ugyanis gyógyszerész szeretne lenni, mert azt mondta, úgy érzi, akkor tudna a leghasznosabb tagja lenni a társadalomnak.

Magyar nyelv

Laurának- saját bevallása szerint- az angol mellett a másik szenvedélye az anyanyelve, a magyar nyelv. Kerekes Attila tanítványa hetedikben az országos Lotz János Helyesírási és Szövegértési Versenyen harmadik, nyolcadikban és kilencedikben második lett. 2021-ben a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen indult osztálytársaival, ahol megtanulhatta a csapatban való versenyzést és azt, hogyan kell kiállni egymásért. 

Levél Kazinczynak

A 2023/24-es tanévben harmadik alkalommal vett részt Laura magyartanára javaslatára a Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczynak” elnevezésű, kreatív versenyén. Idén azt a feladatot kapták a nevezők, hogy a magyar nyelvújítás korának megfelelő stílusban és szóhasználattal fogalmazzanak meg levelet, amelyben a digitalizáció szerepéről vallanak. Az ország első helyezettjét, Laurát 2023.októberében köszöntötték a szervezők a Pesti Vigadóban. 

Történelem

Márciusban már az Országos Savaria Történelem Verseny vármegyei döntőben tudhatja magát Ferenczi Sándor tanítványa, hiszen Laura ezen a versenyen is képviseli a Kölcseyt.

A Budapesti Történeti Múzeum felhívására nevezett be és készített esszét arról, hogyan kelnek életre a múzeum tárgyai és személyei egy éjjel. Mivel a történelem igen közel áll a tizedikes középiskoláshoz, ezért Luxemburgi Zsigmondról írt az országos pályázaton. Az írás azt a kort idézte meg, amikor az uralkodó felesége, Mária királynő és fia meghalt. A német, magyar, cseh király és német-római császár ezért bánatában kővé dermesztette az egész udvar népét. A szakmai zsűrinek Laura alkotása tetszett a legjobban. Jutalma többek között egy igazi színdarab volt. „Gótikus szimfónia” címmel állították színpadra a kölcseys diáklány történetét, amit közönség előtt bemutattak a Vármúzeum Gótikus Termében. Az amatőr társulat tagjai még magát a meseírót is megelevenítették a színpadon, így Laurának katartikus élmény volt látni magát és a tollából kipattant történetet. 

Zene és sport

A kitűnő tanuló hetedik éve oboázik a Vikár Sándor Zeneiskola- Alapfokú Művészeti Iskolában. A tavalyi tanévben tette le sikerrel a művészeti alapvizsgát. Egyes egyetemeken ez akár 15 plusz pontot is jelenthet majd a felvételinél. Mellette atletizál a Nyíregyházi Sportcentrumban.

Barátok és olvasás

Néha az az ember érzése, hogy ennyi minden nem férhet bele 16 évbe és napi 24 órába, azonban Laura még arra is szakít időt, hogy a barátaival minőségi időt töltsön el. Három cicája és egy kiskutyája is igényli a törődést, ezért ha teheti, kikapcsolódásként foglalkozik velük. Ha pedig még ezeken felül is marad energiája, szívesen olvas angol szépirodalmat és történelmi témájú regényeket. Szívéhez a Bronte nővérek művei és a francia irodalom remekei állnak a legközelebb.

A siker titka

A Kölcsey tehetsége azt mondta, hogy bár nagyon szoros időbeosztás szerint él, mégis mindent szeret, amit csinál, ezért nem tud leadni, szelektálni tennivalóiból. Laura hozzátette, sikereit kizárólag úgy tudja elérni, hogy mind az iskolában, mind pedig otthon nagyon támogató közegben él. Szülei és 13 éves öccse amellett, hogy jó példát mutatnak, mindenben segítik és megteremtik a feltételeket a nyugodt és eredményes tanuláshoz. A tizedikes úgy érzi, óriási hálával és köszönettel tartozik a Kölcseyben tanító pedagógusoknak, akik felismerték tehetségét, bátorítják, folyamatosan ösztönzik, támogatják és felkészítik a versenyekre. Jó példával szolgálnak a felsőbbéves társai is a gimnáziumban, valamint osztálytársai, akik motiválják a még jobb eredmények elérésére. 

Forrás: Torda István Tamásné Nagy Ildikó, igazgató