Ez történt februárban – Országos havazással és kemény mínuszokkal zártuk a telet

Havazás váltotta a tavaszias időt

A hónap elején a kezdeti kevés napsütés után megvastagodott a felhőzet, kisebb eső csak itt-ott volt. 2-án egy hidegfront érte el hazánkat, amely hullámot vetett. Az esőt a hegyvidéki területeken havas eső, havazás váltotta fel. Délkeleten néhány órás napsütés volt, Pitvaroson hajszál híján megdőlt a melegrekord, arra 15-17 fokot mértek. Másnap keleten, délkeleten is lehűlt a levegő; sokfelé volt eső, havas eső, havazás.

A legtöbb csapadék az Alföldön esett. A front távozását követően több órára kisütött a nap, gomolyfelhők képződtek, elszórtan záporok, hózáporok alakultak ki. 5-én az ország nagyobb hányadán napos idő volt, ám nyugaton, délnyugaton tartósan borult maradt az ég. Egy összeáramlási vonal mentén északkeleten havazott, helyenként 20-25 cm hó hullott.

Nyugaton 20-25 cm hó

A következő napon délen és délkeleten pár órára kisütött a nap, máshol borult volt az ég. 7-re egy mediterrán ciklon hozott nyugatra havazást, havas esőt; délen ugyanakkor még 10-12 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az Alpokalján helyenként 20-25 cm hó hullott le. Másnap keleten és délen is csapadékosra fordult az időjárás, nyugat kivételével eső esett. Elkezdték leereszteni a Balaton víztöbbletét. 9-én és 10-én említést érdemlő csapadék nem esett, az előbbi napon a középső területeken elvékonyodott a felhőzet és arra különböző légköroptikai jelenségeket lehetett megfigyelni. Az utóbbi napon csak kevés helyen és kevés időre bukkant elő a nap.

Kitűnő hóviszonyok a hegyekben

11-én a Duna–Tisza közének kivételével sokfelé kisütött a nap. A jó idő azonban nem tartott sokáig ugyanis 12-én egy hidegfront érkezett, a beboruló égboltból nyugat felől egyre több helyen volt eső, havas eső, nyugaton havazás. Sőt később a Dunántúlon több helyen havazott. A következő napon egy mediterrán ciklonból havazott többfelé, a pozitív hőmérsékletek miatt azonban olvadt, síkvidéken csak lepel-2-3 cm-es hóréteg alakult ki átmenetileg. A hegyekben igazi téli idő lett úrrá, a Kékestetőn 57 cm-re vastagodott a hóréteg. A nagy hó súlya alatt fák dőltek a Mátra útjaira, Parádsasváron huzamosabb ideig volt áramszünet.

Eközben beszámoltunk a Bihar-hegységben található pádisi hóviszonyokról, ahol az egy méter hó teljesen átlagos. Itthon sem volt hiány a hóból, kitűnő sípályák fogadták a síelőket. 15-re keleten is megszűnt a csapadék, többfelé felszakadozott a felhőzet, a magyarországi havas tájak az űrből láthatóvá váltak. A fátyolfelhők segítségével különböző égi tüneményekben gyönyörködhettünk.

Kelet, délkelet kivételével havazott

16-án nyugaton ónos esővel indult a nap. Északon többfelé havazott, némi napsütés már csak délen volt. 17-én sem volt szebb idő, reggel ködfoltok nehezítették a közlekedést, míg estétől észak felől havazás kezdődött. 5-10 cm hó hullott másnap virradóra az északi megyékben, délen viszont eső esett, amely fokozatosan szűnt meg. A havazásnak és hóágyúzásnak köszönhetően hazai síterepeink legtöbb pályája kinyitott. A java azonban csak ezután érkezett egy mediterrán ciklon segítségével. 19-én ugyanis a kezdeti napsütést követően beborult az ég, estétől délen gyenge eső, hószállingózás vette kezdetét. 20-án tehát országszerte csapadékosra fordult időjárásunk, a legtöbb helyen havazott, keleten azonban eső, havas eső esett. Kiadós havazást kapott a Dunántúl és az északi országrész. Sok helyen 5-10 cm, a hegyek környezetében 15-20 cm hó hullott. A havazás miatt lelassult a közlekedés, koccanásos balesetek fordultak elő.

Keleti szörny, hidegrekord

A hónap harmadik dekádjában folytatódott a téli időjárás. Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően többfelé havazott, illetve főként délen és a Tiszántúlon havas eső, helyenként eső is esett. Az erős szél nyugaton hófúvást okozott, egyes utak mentén nagyobb hótorlaszok is kialakultak. 23-án reggelre néhány helyen 30-35 cm-esre hízott a hóréteg. 24-én délnyugat kivételével többfelé kisütött a nap, ugyanakkor az északkelet felől bezúduló szibériai hideg levegő hatásaként a konvergencia-vonal mentén Mátrában és a középső országrészben hózáporok alakultak ki.

Fantasztikus téli sapkát öltött a Kőszegi-hegység. A maximum hőmérsékletek fagypont alatt maradtak. 25-én a Kékestetőn hidegrekord dőlt, -11,1 fok volt a csúcshőmérséklet. A jeges szél a Balaton partján jeges csodákat alkotott. A keleti szörnynek elkeresztelt hideg gyakorlatilag egész Európát sújtotta, ugyanakkor Grönlandon melegebb volt, mint nálunk. Földünk legészakabbi meteorológiai állomásán +6,1 fokot mértek.

Kemény mínuszok, újabb mediterrán ciklon

Az újabb mediterrán ciklon előtt felsorakozó fátyolfelhőkön az országban többfelé igen látványos holdhaló koronázta meg az estét. A Balaton jege óráról-órára fagyott be a part mentén, az öblökben. Az űrből szemlélve is megtekinthettük a hótól rikítóan fehér Kárpát-medencét. 27-én a ciklon felhőzetéből sokfelé havazott, az élénk vagy erős szél hófúvást okozott. A gyakori havazás és a kemény mínuszoknak - nyugaton -21 fok – köszönhetően a tél utolsó napján a Kékestetőn 102 cm-es hóvastagságot mértek. Újabb hidegrerkordok születtek, a Kékestetőn -12,8 fok, a fővárosban a János-hegyen -8,2 fok volt a maximum hőmérséklet.

 

Forrás: idokep.hu