Évet értékeltek a lánglovagok

Megtartotta tavalyi tevékenységét értékelő és a 2024-es év fő feladatait meghatározó állománygyűlését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében az értekezlet elöljárója Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, műveleti főigazgató-helyettes volt. Az évértékelőn jelen voltak a vármegyei vezetők, valamint a társ- és rendvédelmi szervek vezetői is. A résztvevők először megtekintették az igazgatóság 2023-as tevékenységét összefoglaló kisfilmjét, majd a rendezvény Varga Béla tűzoltó dandártábornok beszámolójával folytatódott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szakterületenként haladva, részletesen bemutatta az elmúlt év legfontosabb eseményeit, majd ismertette az igazgatóság idei célkitűzéseit. Kiemelte: tavaly jelentős esetszám-növekedés volt a műszaki mentések terén, a legtöbb beavatkozás viharkárokkal kapcsolatos volt. Az egyik legjelentősebb eset 2023. július 20-án történt. Aznap délután jéggel járó heves vihar csapott le Nagyecsedre és a környező településekre. A vihar után 493 jelzés érkezett károkkal kapcsolatosan a katasztrófavédelemhez.

Az igazgató szólt az állomány létszámáról, a szervezet új járműveiről és eszközeiről, az önkéntes tűzoltók beavatkozásoknál való szerepvállalásáról, a mentőszervezetek felkészültségéről és hogy tovább erősödött a hatósági és szakhatósági eljárások jogszerűsége és szakszerűsége. Varga Béla tűzoltó dandártábornok a tavalyi esztendő legmagasabb riasztási fokozatú tűzesetéről (IV-es kiemelt) is beszélt, amely 2023. július 9-én történt: Nyíregyháza külterületén, egy hulladéktelepen keletkezett tűz. A 403-as út melletti területen másfél napig dolgoztak a tűzoltók, hogy megfékezzék a lángokat.

Ezután a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese, Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy értékelte az igazgatóság elmúlt évi tevékenységét. Hangsúlyozta, az igazgatóság kiválóan hajtotta végre feladatait 2023-ban. Kiemelte az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek fontosságát, majd elismerően szólt a Törökországban beavatkozó HUNOR tagokról, köztük a vármegyei kollégákról is, akik egyedülálló módon a nap huszonnégy órájában mentették a földrengés áldozatait, sérültjeit. A vezérőrnagy megköszönte az igazgatóság valamennyi munkatársának a munkáját, a társ- és együttműködő szervezeteknek a támogatást, majd meghatározta a 2024-es év fő feladatait. Hangsúlyozta, továbbra is fontos cél a halálos lakástüzek, valamint a szén-monoxid-szivárgásos esetek számának csökkentése, az állomány ismereteinek bővítése, majd sok sikert, erőt, egészséget kívánt 2024-re.

Forrás: Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy