Éves értekezlet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen – A leggyorsabbak között!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyészek az időszerűséget tekintve 2. helyen végeztek a megyei főügyészségek között.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2019. április 2-án értékelte az elmúlt esztendőben végzett munkát. Az értekezleten jelen volt Dr. Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese.

A megyei főügyészségen tartott eseményen elsőként Dr. Martossy György megbízott megyei főügyész számolt be az ügyészség tevékenységéről. Kiemelte, hogy a megyei főügyészség gazdálkodása és személyzeti helyzete stabil. Fontos beruházásnak tartja a Kisvárdai Járási Ügyészség épületének várható felújítását és bővítését, mely méltó körülményeket teremt a magas színvonalú munkavégzéshez.

Gyors eljárások

Dr. Révész Norbert büntetőjogi főügyészhelyettes kiemelte, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyészek az időszerűséget tekintve 2. helyen végeztek a megyei főügyészségek között, azaz az eljárásokat a törvényes határidőkön belül gyorsan sikerült befejezni. Nagyon jó a megyei főügyészség váderedményessége is, ami már a 99%-hoz közelít, azaz 100 megvádolt személyből közel 99-et el is ítél a bíróság. Az új büntetőeljárási törvény elmúlt évi hatálybalépése óta sikeresen alkalmazzák az ügyészek az eljárást gyorsító jogintézményeket, aminek az egyik eredménye az, hogy a bíróságok 177 ügyben tartottak előkészítő ülést, és 46 ügyben már ezeken az üléseken meg is születtek a többségében jogerős ítéletek. Bár csökkent a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, azonban komoly kihívást jelentenek az esetenként több száz millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalások, illetve a fiktív lakcímbejelentés miatt indult büntetőeljárások.

Kiemelt helyen a környezet- és fogyasztóvédelem

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy 19.000 ügy érkezett ezen a szakterületen az ügyészségre, ami a harmadik legtöbb az országban. Kiemelten kezeli a megyei főügyészség a környezetvédelmet, a fogyasztóvédelmet és a magánjogi jellegű feladatokat, továbbá jelentős munkát ad a büntetés-végrehajtás ügyészségi felügyelete is. Ezen belül 177 olyan kártalanítási ügy elbírálásában működött közre a megyei főügyészség, amelyet a fogvatartás körülményei miatt indítottak az elítéltek az állam ellen.

Köszönet az ügyészeknek

Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes köszönetét fejezte ki a megye valamennyi ügyészének az elmúlt évben végzett munkájáért. Felhívta a figyelmet a büntetőeljárást gyorsító, egyszerűsítő intézkedések alkalmazásának fontosságára, mert így elkerülhető a bírósági eljárások indokolatlan elhúzódása. Kiemelte, hogy a nyomozások felderítési szakaszában a felelősség a nyomozó hatóságé, az ügyészség csakis törvényességi szempontból felügyeli az eljárást, míg a gyanúsított kihallgatása után már az ügyész irányítja a nyomozást, azaz a felelősséget is átvállalja.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség