Év végi adózási teendők
Az év utolsó hónapja a gazdálkodóknál nemcsak a karácsonyi készülődésről, hanem az adózási teendőkről is szól; a gazdasági társaságoknak és az egyéni vállalkozóknak ugyanis decemberben kell teljesíteniük több adónemben feltöltési és előlegfizetési kötelezettségüket, választhatnak vagy hagyhatnak el egy-egy adózási formát, és teljesíteniük kell bevallási kötelezettségüket is.

Az év utolsó napja az áfa-alanyok számára különösen fontos határidő, eddig dönthetnek ugyanis arról, hogy a korábban tett nyilatkozatukat megváltoztatva a következő évtől már más mód szerint kívánnak-e adózni. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá 2016. január 1-jétől bejelentkező, illetve annak hatálya alól kilépő társaságok és egyéni vállalkozók december 20-ig jelezhetik szándékukat az erre rendszeresített nyomtatványon. Tekintettel arra, hogy december 20. vasárnap, munkaszüneti nap, a bevallási határidő idén az azt követő első munkanap, december 21. A kisvállalati adót választó vállalkozások ugyancsak december 21-ig léphetnek ki a kiva hatálya alól. A kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózok szempontjából a december nem különbözik a többi hónaptól, mivel egész évben választható, illetve elhagyható adózási módról van szó. Idén a feltöltési kötelezettség határideje is december 21-e.

– Ez érinti a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját, az innovációs járulékot és a reklámadót is – mondta Gera-Badics Rita, a NAV Regionális Igazgatóság kommunikációs főreferense. – A társasági adó és az innovációs járulék feltöltésére kötelezetteknek az utolsó negyedévi adóelőleget is be kell fizetniük a feltöltéssel együtt december 21-ig. A feltöltéshez kapcsolódóan bevallási kötelezettségük is van a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját és az innovációs járulékot fizetőknek, melyet a 1501-es nyomtatványon kell teljesíteniük december 21-ig. A reklámadóra vonatkozó feltöltési kötelezettségnek a december 21-ig benyújtandó 1594 jelű nyomtatványon kell eleget tenniük az adózóknak.

A december 21-i feltöltési kötelezettség az egyszerűsített vállalkozói adóelőlegre is vonatkozik, azonban az eva-alanyoknak bevallási kötelezettségük nincs december 21-i határidővel. Az eva feltöltés összegét a 2016. február 25-ig, illetve 2016. május 31. benyújtandó 1543-as éves bevalláson kell feltüntetni.

F.A.