Európa nagy részén jóval súlyosabb a helyzet, egyre nő a fertőzöttek száma

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és az elhunytak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 11.  helyen, az elhunytak számában a 15. helyen áll az EU-ban.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő.

Fertőzöttek terén továbbra is a legjobban teljesítő országok között vagyunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak. 16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Luxemburg, Csehország, Spanyolország, Franciaország, Szlovénia, Hollandia,  Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia, Málta.

Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírussal elhunytak adatok közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan elhunytat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. 

A járvány kezdete óta a mai napig 3281 elhunytat regisztráltunk koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint az elhunytak mindössze 7%-ánál nem  tudni meglévő társbetegségről. Magyarország az 1 millió főre jutó elhunytak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar elhunytak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Szlovéniában, Luxemburgban, és Portugáliában is rosszabb a helyzet. 

Forrás: koronavirus.gov.hu