Eszperantó Klub Nyíregyházán
Közel 60 éve működik Eszperantó Klub Nyíregyházán. A tagok minden kedden összegyűlnek a Vasutas Művelődési Házban és gyakorolják ezt a mesterséges nyelvet. A szervezet nyáron nagyszabású világeseményre készül.

Népszerű az eszperantó nyelv

Tele volt a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár egyik terme kedden délután, hiszen heti rendszerességgel itt gyűlnek össze azok a nyíregyháziak, akik ismerik és gyakorolják ezt, a 19. század második felétől létező mesterséges nyelvet. A semleges, nemzetközi nyelvet a világ 115 országában beszélik.

49. találkozó

A nyíregyházi szervezet tagjai nagy eseményre készülnek, hiszen ezen a nyáron a szabolcsi megyeszékhelyen, a Nyíregyházi Egyetemen rendezik meg a 49. Eszperantótanárok nemzetközi konferenciáját. A találkozót eddig már 48 alkalommal rendezték meg a világ számos országában. Idén Magyarország és Horvátország pályázott a lehetőségre, végül Nyíregyháza kapta meg a rendezés jogát.

Világesemény lesz Nyíregyházán

Sereghyné Zengő Enikő, a Magyarországi Eszperantista Tanárok Szervezetének ügyvezető elnöke azt mondta, klubjuk már nagyon sok rendezvényt megszervezett. Hozzátette, tagjaik kiterjedt kapcsolatrendszerrel bírnak, nagyon sok embert ismernek a világ számos országában. Az elnök kifejtette, azért örülnek annak, hogy Nyíregyháza ad otthont a rangos eseménynek, mert így mások is megismerik a megyét, a várost és az itt élő hagyományokat is. Eddig 5 földrész 23 országából közel 90-en jelentkeztek a konferenciára.

Tanulni is lehet a konferencia alatt

Az Eszperantótanárok nemzetközi konferenciáját a nyelvet beszélő oktatók és az érdeklődők nagyon várják.

Zuberecz Miklós tanár 1956-ban került kapcsolatba az eszperantó nyelvvel, azóta folyamatosan beszéli és tanítja azt. Elmondta, azért várja a nyári eseményt, mert nemcsak magyar, hanem külföldi eszperantista tanárok is jelen lesznek, akikkel kicserélhetik gondolataikat. Hozzátette, a konferencia egy hete alatt lehetőség nyílik arra is, hogy bárki megismerkedjen ezzel a nyelvvel.

A 49. Eszperantótanárok nemzetközi konferenciája július 30-ától augusztus 6-áig várja az érdeklődőket a Nyíregyházi Egyetemen.

M. E.