Eskrima érmek az OB-n
Jól szerepeltek a nyíregyházi versenyzők a bajnokságon.

Még alig fél éve nyitotta meg kapuit a Nyíregyházi Eskrima Iskola, és a csapat máris túl van első sikeres országos szereplésén. Sajnos a munka és tanulás miatt most csak kevesen képviselhették a csapatot a március végén megrendezésre került Eskrima Országos Bajnokságon, de így is sikerült két ezüstöt elhozni. Lipcsák Gábor a kezdők mezőnyében első érintéses botharcban ért el 2. helyezést. Disznós Imre pedig a haladó kategóriában full contact egybotos küzdelemben lett ezüstérmes.

Fülöp-szigeteki harcművészet

Az Eskrima egy Fülöp-szigetekről származó harcművészet. Három fő részből áll: botharc, késharc és pusztakezes önvédelem. A Fülöp-szigetekről származó önvédelmi rendszert a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartják az egész világon. Amellett, hogy a dél-kelet-ázsiai kommandósok kiképzési anyagában szerepel, testi képességektől függetlenül felkészít bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédje magát és szeretteit.

Egyre népszerűbb

Manapság világszerte elterjedt versenysport is az Eskrima. Több versenyszám van: formagyakorlatok, első érintéses (kés és bot), illetve full contact küzdelmek (egy bot, duplabot és hosszúbot). Versenyenként különbözik, hogy hány versenyszámot rendeznek. A küzdelmek látványosak, pörgősek, és alapos felkészülést követelnek meg a résztvevőktől mind technikai tudásban, mind állóképességben egyaránt.
A csapat következő nagy megmérettetése a nyáron megrendezésre kerülő Európa-bajnokság lesz.