Értéket mentenek, értéket őriznek a tűzoltók
Több mint 130 éve működik hivatásos tűzoltóság Nyíregyházán. Az elmúlt évtizedekben a helyi lánglovagok többször írták be magukat a történelemkönyvekbe. A rendkívül fontos napi munkájuk mellett ugyanis a különböző országos és nemzetközi versenyeken is kimagasló eredményeket értek el. A Nyíregyházi Tűzoltóság aktívan őrzi hagyományait, ezért még a települési értéktárba is bekerültek. Hétfő délután az Értékes Esték programsorozatban mutatkoztak be.

1905 nyarán a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség szegedi versenyének két számát is a nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület versenycsapata nyerte meg. Ezt követően az országos szövetség elnöke, gróf Széchenyi Viktor levélben kérte fel dr. Konthy Gyula városi orvost, a helyi önkéntesek parancsnokát, hogy az 1906-os milánói nemzetközi tűzoltóversenyen Magyarországot a nyíregyházi egyesület képviselje. Olaszországban a magyarok mellett négy angol, három francia és egy svájci csapat mérte össze a tudását. Egy modellezett lakástüzet kellett időre eloltaniuk. Legnagyobb meglepetésre a nyíregyháziak bizonyultak a leggyorsabbnak, így egyik pillanatról a másikra a világ legjobb tűzoltói lettek. A nyíregyházi tűzoltók erre az elismerése ma is nagyon büszkék.  – Ma is rendelkezünk még azokkal a fecskendőkkel, kocsifecskendőkkel, régi ruhákkal, amelyeket abban a korban talán a milánói győztesek is viseltek és hordtak. Nagyon fontos számunkra a hagyományozás, és az, hogy az elődeink által teremtett értékeket tovább vigyük – mondta el Toldi András, tű. őrnagy, Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka.


További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Történelmi örökség

 

A hallatlan milanói siker mellett a kezdetektől, a nyíregyházi tűzoltóság 1884-es alapítástól mutatták be a szervezet történetet az Értékes Esték programsorozat keretein belül.  – Nyíregyháza lakosságának közelebbről is meg kell ismernie a nyíregyházi tűzoltók tevékenységét. Természetes, hogy helyet kapott a helyi értéktárban, hiszen a régi, történelmi múltra tekint vissza a tűzoltóság munkája itt Nyíregyházán, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tette hozzá Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

 

Az Apáczai Csere János Iskola ebédlőjében arról is szó esett, hogy napjainkban 100 fős a megyeszékhely tűzoltó állománya. Kilenc modern járművel rendelkeznek az Erdő sori laktanyában és a tűzesetek mellett főként a műszaki mentések során segédkeznek.

 

Z. Pintye Zsolt