Erre biztos nem gondolt volna soha – Elkészült a világ első vegetáriánus szalonnája

Vegetáriánusok által is fogyasztható "szalonnát" állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai.


Az ukránok nemzeti ételének számító szalonna vegetáriánus változatának receptje meglepően egyszerű:

a műszalonna növényi olajból és zselatinból áll.

Itt megjegyeznénk, hogy nem mindegy, milyen zselatinról van szó. A zselatint ugyanis az élelmiszeripar rendszerint állati csontból nyeri ki. Csak a növényi eredetű (pl. agar agar) használata elfogadható a vegán és vegetáriánus étrendűek számára. Ők éppen az állati eredetű zselatin miatt nem eszik meg a legismertebb márkájú gumicukrokat, hanem olyan terméket keresnek, ami növényi alapanyagokból készült.

Dmitro Bigyuk, a fent említett egyetem táplálkozástani tanszékének oktatója szerint a vegetáriánus szalonna egészséges alternatívája lehet az igazinak, mert nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat.

Az egyetem tanára azt is mondta, hogy többféle zsírtartalmú és ízesítésű műszalonnát tudnak készíteni, például sózottat, paprikásat, vagy más fűszerekkel ízesített verziót, sőt, akár savanyú vagy édes "szalonnát" is. Szerinte megfelelő fűszerezéssel az íze megkülönböztethetetlen az igazi szalonnáétól.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu