Érkezés Portugáliából, indulás a Fülöp-szigetekre - A Cantemus nyáron sem áll le
Érkezés Portugáliából, indulás a Fülöp-szigetekre

Hazaérkezett egy hetes lisszaboni útjáról a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkar. A gyermekkar a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség (IFCM) „World Choral EXPO” rendezvényén vett részt nagy sikerrel. A jeles eseményre különböző nemzetek kiemelkedő énekkarait hívják meg a rendezők, hogy bemutató kóruspróbák, szimpóziumok és koncertek megrendezésével népszerűsítsék az adott ország kóruskultúráját. A mostani rendezvényre a felnőtt kórusok közül Magyarországról a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra nőikar, a gyermekkarok közül a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkar kapott meghívást. Meghívott kórusok érkeztek még Ukrajnából, Németországból, Kanadából, Katarból, Mexikóból, Kínából, Indonéziából, Izraelből, Törökországból és természetesen egy lisszaboni együttes is részt vett az eseményen. A Cantemus Gyermekkar több kisebb koncertet is adott és részt vett a „Colorful Voices Project” („Hang-színek”) programban is, ahol öt különböző nemzet énekkara tanulhatott egymástól, majd egy közös koncerten bemutatkoztak a közönségnek is. A Cantemus Gyermekkar Bárdos Lajos: Szellő zúg című kórusművét választotta a közös produkcióra, amit aztán nagy sikerrel mutattak be a többi kórussal együtt. A lányok nagy lelkesedéssel vettek részt a programban, az Indonéziából érkezett kórustól például egy nagyon színes, sok mozgást, koreográfiát igénylő művet tanultak meg. Szép élmény marad a limburgi férfikarral adott közös templomi koncertjük is, aminek befejező műsorszámaként a mindkét kórus által repertoáron tartott Franz Biebl művet, az Ave Maria-t énekelték el a közönség legnagyobb örömére. De bizonyosan az is megmelengette a nyíregyházi lányok szívét, hogy a kínai Shenzhen-ből érkezett Lily Girls kórus vezetője a legkiválóbb fesztiválként hivatkozott a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra és ismét megköszönte a korábban Szabó Dénes által Kínában tartott mesterkurzust, amelyen nagyon sok hasznos dolgot tanultak a kórusával. A gálahangversenyen a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkart köszöntötte az IFCM jelenlegi elnöke, Emily Kuo Vong asszony is.

A kórus augusztus 2-án érkezett haza, de ismét nagy útra készülődnek. Augusztus 14-26. között a Fülöp-szigetekre utaznak. A „Hail Mary the Queen Gyermekkar” megalakulásának 20. évfordulója alkalmából kapott meghívást a Cantemus Gyermekkórus a Fülöp-szigeteki Qouezon City-be, hogy a 11. Halina Umawit (Come Let us Sing) kórusfesztiválon mutatkozhasson be. A fesztivál gálahangversenye 2019. augusztus 21-én kerül megrendezésre Fülöp-szigetek kulturális központjában. A Cantemus Gyermekkar tagjai ezt megelőzően még két templomi koncertet adnak és szabadprogramként a híres Batangas strandjait is meglátogatják. A kórus 45 fővel utazik a nem mindennapi élményeket tartogató kalandra. Ráadásul útjuk nagy részén családoknál lesznek elszállásolva, ami még izgalmasabbá és felejthetetlenné teheti az ottlétüket. A meghívó Hail Mary the Queen Gyermekkart a nyíregyháziak is jól ismerhetik, hiszen 2018-ban nagy sikerrel szerepeltek a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon. S ha még mindez nem lenne elég, a fülöp-szigeteki fellépések után a Cantemus Gyermekkar pár napra Szingapúrba is átugrik a “Treble Voices” fesztiválra, ahol augusztus 23-án a Victoria Concert Hall-ban lépnek fel, a fesztivál kiemelt együtteseként.

A fülöp-szigeteki utazást megelőzően a nyíregyházi közönség augusztus 10-én hallhatja a kórust. A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében adnak hangversenyt 19 órai kezdettel. A koncert a Kodály Társaság tagjainak ingyenes, akik ezt megelőzően egy középkori templomtúrán vesznek részt Szatmárban. Vendégeik közt ott lesz a társaság országos vezetőségéből többek közt Sebestyén Márta, Sebestyénné Farkas Ilona és Kudlik Júlia is.

cantemus.hu