Erdők Hete: Tanösvény-jellegű erdei sétára invitálták az óvodásokat és iskolásokat

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!

A Fedezd fel az erdőt az erdészekkel elnevezésű ingyenes programot a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola szervezte az Erdők Hete keretében.

Az erdőben szokott lenni makk, pont gyűjtöttem is, azért tudom!

Az óvodás Suller Máté és társai felkészülten érkeztek az idei Erdők Hetére, amelynek jelmondata: Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! Ez összefoglalja az 1997 óta rendszeresen megszervezett eseménysorozat fő céljait. A Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát hivatott megismertetni; az erdőket legjobban ismerő erdészek segítésével, akik napi munkájuk rejtelmeit osztják meg az érdeklődőkkel. A kétnapos nyíregyházi rendezvény elsősorban a gyerekeknek szólt, az Erdei Tornapályától indulva. Itt, az első megállónál kapták meg a csoportok a menetlevelüket és már megismerkedhettek az erdő fáival, cserjéivel, ráadásul a közjólétről, a természetvédelemről is hallottak. Petrilláné Bartha Enikő, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője elmondta:

Fontos, hogy ne csak az állatok érezzék jól magukat az erdőben, hanem minél több ember jöjjön ide – ezért vannak a létesítmények, például az esőházak, a söprött bicikliutak, a tűzrakóhelyek és a szemetesek, illetve az erdei iskolánk. Utóbbi is egy közjóléti létesítmény, ahol csoportokat fogadunk és megtanítjuk azt az érdeklődőknek, hogy ne csak szeressenek az erdőbe járni, hanem viselkedjenek is az erdőben. Az alapszabályokat mellett azt is megtanuljuk, hogyan lehetnek ők is erdőtündérek – hiszen egy kedves mesével szoktam zárni ezt a rövid, negyed órás foglalkozást.

Aztán folytatódott egy újabb negyedórás foglalkozás, egy újabb helyszínen. A gyerekek a fakitermelés, a favágás rejtelmeivel is megismerkedhettek. Szokolovszki Géza erdészeti igazgató-helyettes várta a gyerekeket és elmondta:

A fákat akkor vágjuk ki, hogyha azok valamilyen szinten megértek erre. Nyilván a Sóstói erdőben másabb a helyzet, mert ez egy Natura2000-es terület, de egy gazdasági erdőben, amikor elérte a biológiai/gazdasági érettséget, akkor a fákat kitermeljük. Utána vagy feldolgozzuk azokat, vagy az erdőből értékesítjük.

A tanösvény-jellegű nyíregyházi, erdei sétán több mint 1500-an vettek részt.