Emléktáblát avattak a kórházban
Fotó: Szarka Lajos

Április 2-án, az autizmus világnapján dr. Endreffy Ildikó emlékére a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Gyermekosztályának volt laborvezető orvosbiológusa életműve elismeréseként emléktábla-avatással tisztelgett a Most Élsz Egyesület, valamint a kórház és a városvezetés. Dr. Endreffy Ildikó közel 40 éven át áldozatos munkájával segítette az autizmussal élő családokat.

A kutatás vezéralakjaként és egyben a tudomány őrzőjeként dr. Endreffy Ildikó az emberi élet és a közösség javát tartotta szem előtt. Kiemelkedő munkájának köszönhetően számos áttörést ért el az autizmus spektrumzavarának megértésében és kezelésében. A folyamatos kutatás és fejlesztés révén olyan új irányokat nyitott meg, melyek mélyen befolyásolták az autizmussal élők életét.

„Április 2-a az autizmus világnapja. Azért vannak világnapok, hogy ráirányítsuk a figyelmet a társadalmunkat érintő nagyon fontos problémákra. Szeretném hangsúlyozni, hogy a világnap az nem ünnepnap – nem ünnepeljük a cukorbetegséget, a szklerózis multiplexet vagy a rákbetegséget –, így arra szeretnék mindenkit kérni, hogy ne ünnepeljük az autizmust. Legyenek szolidárisak velünk és érezzétek át, óriási nagy probléma van” – hangsúlyozta Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke.

Az emléktábla avatása nem csupán egy szimbolikus elismerés dr. Endreffy Ildikó munkásságára, hanem hálás és tiszteletteljes köszönetnyilvánítás az általa megvalósított áttörő eredményekért. A megemlékezés során kollégái köszöntötték dr. Endreffy Ildikó munkásságát, és együtt ünnepelték azt a tudást és szeretetet, amit ő maga képviselt.

„Egy korszakalkotó volt, olyan vizsgálatokat végzett anyagcserebetegeknél abban az időben, a nyolcvanas évek vége felé, amit országos szinten még nem nagyon végeztek. Mi nagyon büszkék voltunk, amikor elmentünk egy tudományos ülésre és elő tudtuk hozni azokat az adatokat, amelyeket ő szerzett vizsgálatai során, és ennek következményei voltak a betegeknek vagy 8 kezelését tekintve is. Nagyon nagy meleg szívvel emlékezünk dr. Endreffy Ildikóra és büszkék vagyunk, hogy ez az emléktábla itt, az osztályunknak a falain fogja az ő dicsőségét az utókor számára megőrizni” – mondta dr. Dicső Ferenc, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Gyermekosztályának főorvosa.

Dr. Endreffy Ildikó életének és munkásságának egyik fontos fejezete volt, hogy városvezetőként, alpolgármesterként is kiemelkedő munkát végzett a helyi közösségért.

„Három dolog jut az ő szolgálatáról eszembe, a hit, a hűség és a szeretet. Hittel végezte az önkormányzati munkáját is, hűséggel a város lakói és a városháza iránt is, és hatalmas szeretettel a szívében” – emelte ki Szenti Tibor önkormányzati képviselő.

Az emléktábla, mely dr. Endreffy Ildikó életművét és emlékét örökíti meg, méltó helyet foglal el a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Gyermekgyógyászati Tömbjének földszintjén.

Kapcsolódó galéria

Emléktábla avató a kórházban - Dr Endreffy Ildikó