Emberek tízezrei láthatják a keddi részleges holdfogyatkozást
Fotó: Illusztráció

Részleges holdfogyatkozás lesz kedden este, amit, ha nem lesz felhős az ég, itthon is meg lehet figyelni. Este tíz órától érdemes majd az égre nézni, és éjfélre tűnik el a Hold kétharmada. Nem egészen két hete egy másik égitest fogyására figyelt a világ, Chilében négyszáz év után volt teljes napfogyatkozás.

Keddről szerdára virradó éjszaka kétharmados holdfogyatkozás lesz. A Hold nagyjából este nyolc-fél kilenc környékén felkel, majd tíz óra körül a bal felső sarkát eltakarja a Föld árnyéka – mondta el a jelenség tudományos alapjait Kiss László csillagász az M1-en.

Országszerte nagyjából tíz helyen lesz távcsöves bemutatás, így akár emberek tízezrei láthatják a jelenséget.

– tette hozzá.

A szakértő emlékeztetett: két hete Chilében teljes napfogyatkozás volt, és az ottani obszervatóriumba magyar vendéget is meghívtak Szabó Róbert személyében, aki épp egy tudományos összejövetelen tartózkodott az országban, amelyen megvitatták a csillagászat kommunikációját az emberek felé.

Mint mondta, ezeken a konferenciákon megbeszélik, hogyan népszerűsítsék a matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai szakokat a fiatalok körében. Ehhez a mostani magyarországi holdfogyatkozás kiváló időzítésű.

Felhívta a figyelmet, hogy a holdfogyatkozások kiszámíthatók, előre jelezhetők, ami sokat segít a jelenségek kommunikálásában.

A szakértő arra is emlékeztetett: száz évvel ezelőtt volt egy napfogyatkozás, amit egy brit asztrofizikus, Arthur Eddington is megfigyelt a Csendes-óceánról. Megpróbált fotókat készíteni a Nap körül látható csillagokról.

Rájött, hogy a Nap gravitációs tere eltéríti a mögötte látszódó csillagok képét. Ez később az általános relativitás egyik fontos bizonyítékául szolgált.

– magyarázta. Hozzátette: a napfogyatkozás mérése még száz évvel később sem kiforrott terület.

A szakértő arról is beszélt, hogy az 1999. augusztusi magyarországi napfogyatkozásnak hamarosan itt a 20. évfordulója, amire valószínűleg sokan emlékeznek vissza az emberek közül. Kiss László szerint a napfogyatkozás a természet iránti mély tiszteletet ébreszti fel az emberekben.

A korábbi varázslók, asztrológusok, tudósok nagy hatalmú emberek voltak, manapság a csillagászok már nem örvendenek ekkora szerepnek.

– mondta, majd hozzátette, értéknek tartja, hogy a mai csillagászok is fel tudják kelteni a fiatalok érdeklődését a tudomány iránt.

 

Forrás: hirado.hu