Előzzük meg a kullancscsípést!
A viszonylag enyhe tél, a tavaszi csapadékos időjárás és a vegyszeres irtás tilalma miatt nagyon sok kullancs van a természetben. A vérszívókra nem csupán az erdőkben, hanem a belvárosi parkokban, sőt a családi házak udvarán is számítani kell. A kullancsok az emberre és kutyáikra is veszélyt jelentenek, ezért a felelős gazdiknak gondoskodni kell az állat megóvásáról.

A kullancsok tavasztól az első fagyig jelentettek veszélyt emberre és állatra. Korábban vegyszerrel irtották ezeket a talajlakó vérszívókat, de egy uniós jogszabály értelmében tilos kemikáliával ellenük fordulni. Kullancscsípés miatt az embereket két nagyon komoly betegség érintheti. Az egyik a Lyme-kór, amely egy bakteriális fertőzés és antibiotikummal kezelhető. A másik a veszélyesebbnek minősülő agyvelő- és agyhártyagyulladás. Az ember mellett a kullancsok a házi kedvenceket is veszélyeztetik, főleg a kutyákra jelentenek óriási veszélyt, hiszen egy egysejtű parazitát, a Babesiosis nevezetű betegség kórokozóját terjesztik az ízeltlábúak törzsébe tartozó állatok.

 

A Babesia tünetei

 

Dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház állatorvosa elmondta, a Babesia okozta tünetek leggyakrabban bágyadtság, étvágytalanság, esetleg véres vizelet és hányás is előfordulhat. Hozzátette, minél hamarabb sor kerül a kezelésre, annál jobbak az állat gyógyulási esélyei.

 

Fontos a megelőzés

 

Amennyiben nem viszi a gazda orvoshoz kutyáját, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Máj- és veseelégtelenség léphet fel, amelynek a kezelése rendkívül nehézkes és sok esetben sikertelen. Az állatorvos felhívta az ebtartók figyelmét arra, ha valaki kullancsot talál a kutyájában és biztonságosan el tudja távolítani, csipesszel, kézzel vagy speciális kullancskiszedővel tekerő és húzó mozdulatokkal vegye ki, de ne alkalmazzon népi praktikákat! Ha valaki nem tudja kihúzni a kullancsot, az állat biztonsága érdekében keressen fel egy állatorvost. A hangsúly azonban a megelőzésen van. A vérszívó szezonjában jó minőségű kullancstávoltartó cseppel, tablettával vagy nyakörvvel lehet megóvni kedvenceinket. Kutyák számára védőoltás jelen pillanatban nem létezik kullancs ellen.

 

Könnyebb helyzetben vannak a nyávogó kedvencek

 

Ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben vannak a macskatulajdonosok. Bár a cicákba is belemehetnek az ízeltlábúak, a Babesia betegség nem alakul ki esetükben. Azonban a cicáknak is javasolja a szakember a nyakörves megoldású, bolha és kullancs elleni védelmet.

M. E.

(Fotó: internet)