Élőszavas mesemondás és ingyenes koncertek – Interjú a NépmesePont szakmai vezetőjével

„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek!


Szeptember elején NépmesePontot adtak át Nyíregyházán! Az új közösségi tér a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban kapott helyet, így tematikusan, többek között Mesevonat is várja az érdeklődőket. Klubfoglalkozásokat, élőszavas mesemondást, koncerteket és színházi előadásokat is tartanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen NépmesePontjában – mondta Malamidesz Szilvia szakmai vezető. Csak a neve görög, görög származású nagypapája után; ő azonban vérbeli nyíregyházi. Itt született, itt tanult és mindig is itt élt, dolgozott és dolgozik mai napig.

A Kállay Gyűjteményben, a Jósa András Múzeumban, majd a Váci Mihály Kulturális Központban is dolgoztam. Mindenem lett a kultúra és a szervezés – feltölt, ha a városlakóknak szebbet, jobbat adhatok kollégáimmal együtt. 2013-tól vagyok a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár vezetője. Az elmúlt években a legfontosabb célom, hogy még ismertebbé tegyem a több mint 100 éves intézményt. Alapítása a vasutasok önkéntességének, kultúra iránti igényének köszönhető. És ugyan kezdetben csak a vasutasok igényeire épültek a művelődési ház szolgáltatásai, mára már a lakossági szolgáltatások a meghatározók.

A hagyományos közművelődési, valamint a felnőttképzési feladatok mellett könyvtári tevékenységet is ellát a Vasutas, amely évről évre több különleges kiállításnak is otthona. A közelmúltban pedig jött az ötlet és egy pályázat, majd megnyílt a NépmesePont a Toldi utcán!

A nyíregyházi NépmesePont 100 négyzetméteren működik és a legkülönlegesebb eleme az udvaron látogatható Mesevonat. Ez több évtizede már itt van az udvaron, a korábbi években galériaként működött, most pedig mesehallgatásra szolgál.

A NépmesePont egyedi látványvilággal, tradicionális értékek és játékok tárházával várja a gyermekek és ifjúság mellett a családokat és az idősebb korosztályt is. A programok ingyenesek, legközelebb október 30-án, kedden várják a családosokat. „A Hold ezüst cipője” címmel Csépai Eszter és a Kismegszakítók adnak majd koncertet. Az előadás után kreatív kézműves foglalkozásra várják a Vasutas vendégeit.

 

R.