Elolvadtunk! – Fotóinkon a Nyíregyházi Állatpark lassan egy éves perzsa párduca

Szépen cseperedik a Nyíregyházi Állatpark augusztusban született perzsa párduca. A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, közülük 4 tekinthető meg a szabolcsi megyeszékhely állatparkjában.

 


A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, s a faj koordinátora a tavalyi esztendőben helyezett ki a 3 éves tenyész hímük mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg 2017 nyarán az ikerpár. A kis leopárdok rohamos tempóban növekedtek, 3 hónapos korukig szoptak, 4 hónaposan már áttértek a húsból álló takarmányra. 


A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – más néven párduc  legnagyobb termetű ( 50-80 kg ), s legritkább alfaja. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható.

Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőkben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.


Fotók: Kohut Árpád