Elnöki ügy - Rozsály mintafalu lett
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsályban tett látogatást Áder János. A köztársasági elnök azt tanulmányozta, hogyan működik egy önellátó falu. A településen ugyanis az önkormányzat földjein termelik meg azt a zöldséget és gyümölcsöt, amit a helyi iskola konyháján dolgoznak fel. Állatokat tartanak, emellett pedig betonoszlopokat és díszkő burkolatot is gyártanak, a bevételekből pedig munkahelyet teremtenek és szociális célokra fordítják.

– Ugye milyen szép az eper? – mutatják a földiepret a rozsályi közmunkások. Összesen 65-en dolgoznak az önkormányzat 100 hektáros földjein. Azt mondják, amit itt megtermelnek, azt eszik az óvodába és iskolába járó gyerekek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluban. – Két gyerekem van, meg két unokám is, és ők is ugyanezt az epret eszik az óvodában és az iskolában, amit én itt kapálok – teszi hozzá Tóth Miklósné.

 

Jólét a jóléti boltból

 

– Ezek a gyönyörű zöldségek, mind a helyi őstermelőktől származnak – mutatja a portékát Bíró Gedeonné a Rozsályi Jóléti Boltban. Alma, újhagyma, befőttek roskadoznak a polcokon, mind a helyi termelőktől származnak. Az őstermelők bizományba adják az árut, és ha sikerült értékesíteni a finomságokat az önkormányzati üzlet kifizeti őket.

– Kötünk az őstermelővel egy bizományosi szerződést, behozzák, és attól vagyunk mi szociálisak, hogy bizományosi díjat nem számítunk fel, tehát itt szinte annyiért adjuk a terméket, amennyit az őstermelő kér érte, csak a kompenzációs és az ÁFA különbözetet tesszük rá – teszi hozzá Bíró Gedeonné a Rozsályi Jóléti Alapítvány elnöke. A zöldség-gyümölcs termesztés mellett állatokat is tart a rozsályi önkormányzat, így állítanak elő friss húst.

– Mindent termesztünk, ami Magyarországon megtermeszthető. Almát, meggyet, és most már szilvát is. És ez csak a gyümölcsfélék. Ezen túl káposztaféléket, káposztát karalábét, minden egyes zöldséget, ami ebben a vertikumban megtermelhető itt nálunk. Emellett saját hízlaldánk van és vágópontunk, a húst is magunknak állítjuk elő – mondta el Sztolyka Zoltán polgármester.

 

Példaértékű falu

 


A zöldség és gyümölcs, ami nem fogy el a boltban és az iskola menzáján abból különböző ivóleveket készítenek az önkormányzat présüzemében. Kedden ezeket Áder János is megkóstolta. A köztársasági elnök azért látogatott el Rozsályra, mert példaértékűnek tartja a település önellátásra való törekvéseit.

– Azt gondolom, hogy nagyon sokan tanulhatnánk ennek a településnek a példájából és nyugodtan mondhatom, hogy bárcsak több ilyen település lenne. Bárcsak ragadósabb lenne ez a példa, bárcsak többen követnék Rozsálynak a példáját és azokat lehetőségeket, amiket minden település felkínál az ott élők számára, ezeket a lehetőségeket jobban kihasználnak – fejezte ki nagyrabecsülését a köztársasági elnök. Áder János azt is elmondta országjárást folytat, amely során olyan közösségeket, településeket látogat meg, amelyek példaértékűek. Tapasztalatait összegyűjti, és egy könyvben fogja megjelentetni.

Z. Pintye Zsolt