Elkezdődött a kullancsszezon - az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek
Ezek az apró paraziták nemcsak erdőkben, hanem szinte minden zöldövezetben, például a kertes házak udvarán vagy a játszótereken is jelen vannak.

A jó idő beköszöntével elkezdődött a kullancsszezon is, ezért már most érdemes figyelni a csípések megelőzésére. Az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek, ráadásul nemcsak az erdőkben, de már a városi zöldterületeken is ott vannak – hangzott el az M1 Híradójában.

A napsütéses idő sokakat a szabadba csábít, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gazdag, sűrű növényzet gyakran rejt különböző élősködőket, például kullancsokat. Ezek az apró paraziták nemcsak erdőkben, hanem szinte minden zöldövezetben, például a kertes házak udvarán vagy a játszótereken is jelen vannak.

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek a háziállatokra is. 

A kullancsok többféle súlyos betegséget is okozhatnak. Ilyen például a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Utóbbi ellen nincs védőoltás, legtöbbször antibiotikumos kúrával gyógyítható. A Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint a zárt ruházat viselése és a patikákban kapható kullancsriasztó készítmények használata mellett kiemelten fontos a rendszeres önvizsgálat is.

Kapiller Zoltán hozzátette: a védőoltási sorozatot javasolt ősszel elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a teljes védettség.

Forrás: hirado.hu