Elképesztő hangulat, szoros verseny, izgalmas szakaszok – Így telt az I. Nyíregyháza Rally

Szombaton és vasárnap a Zempléni hegység és a Tokaji borvidék adott otthont a gyorsasági szakaszoknak. A versenyzők mindkét napon nyolc pályát teljesítettek, többek között Erdőbénye és Aranyospuszta, Mád és Disznókő, valamint Óhuta és Fony között. Hadik András elképesztő csatában, az utolsó méterekig tartó küzdelemben nyerte meg a Nyíregyháza Rally-t, és pályafutása során először elhódította az abszolút bajnoki címet is. A verseny 17 szakasza közül tízet megnyert, és futamgyőzelméhez kétség sem férhetett. Kemény feladat volt, mert Turán Frigyessel szemben nyolcpontos hátrányban kezdte a futamot. Vasárnap este a versenyzők újra befutottak a Kossuth térre. Hadik elmondta, mindent megtettek a két nap alatt, hogy meg tudják nyerni a versenyt és a bajnokságot. Többször megmozdult a gyomra vasárnap, de be tudták húzni az utolsó gyorsaságit, amely eldöntötte a versenyt. Ez egy küzdelmes, de szenzációs évük volt.

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is jelen volt

Az Országos Bajnokság zárófutamát, a három napos I. Nyíregyháza Rally-t Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is értékelte. Szerinte ez egy fantasztikus futam volt, az utolsó másodpercekig és méterekig a bajnoki címért küzdöttek a versenyzők, felbolydult az egész város, a hegyvidék, hiszen kinn voltak a pályákon. Ez egy olyan rendezvény volt, amelyre méltón büszke lehet a magyar rally sport is, és nem véletlen, hogy valószínűleg jövőre EB-futamként fogjuk a II. Nyíregyháza Rally-t megünnepelni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A díjátadó ceremónián a rally sport rajongói is megtapsolták a dobogóra érkező versenyzőket. A futamot abszolútban a Hadik András, Deák Attila páros egy Ford Fiesta R5-el nyerte meg, a második helyen a Turán Frigyes és Bagaméri László végzett szintén Ford Fiesta R5-el, a harmadik helyre pedig a Vincze Ferenc, Igor Bacigál páros futott be Skoda Fabia R5-el. Az idei utolsó versenyen Országos Bajnokot is avattak, a Hadik András, Deák Attila páros emellett átvehette a Nyíregyháza Rally vándorserlegét is, valamint a szokásos pezsgőzés és ünneplés sem maradt el.

Egymás után gurultak be a raliautók a Városháza előtti rajtceremóniára péntek este

A versenyzők bemutatkoztak és az esélyeket is latolgatták. Az Országos Rallye Bajnokság egyik nagy esélyese, Hadik András, ekkor még nagyon óvatosan nyilatkozott:

Még mindig van esélyünk a bajnoki címre, úgyhogy most ennek tudatában próbálunk felkészülni a Zemplén ralira, ami egy nagyon nehéz verseny lesz, mert köd van, csúszik az út.

– fogalmazott Hadik András. Nyíregyházán péntek este három futamot rendeztek. Először az úgynevezett Historic osztály, aztán a Rally2-esek mérkőztek meg egymással, végül az első osztály pilótái köröztek a belvárosban.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

„Hungary Rally” bekerült az előzetes versenynaptárba

Még tartott a verseny, amikor a Városháza Krúdy termében világra szóló bejelentést tett a Rally Európa Bajnokság promótere. Jean-Baptiste Ley hivatalosan is közölte, hogy a jövő évi, nem hivatalos versenynaptárba a Nyíregyháza Rally is felkerült.

A magyar autósport szervezet egyre inkább jelen van a rally championshipben. Van olyan magyar versenyző, aki már kétszer lett Európa-bajnok, ami jelzi, hogy a magyar ralisok egyre inkább az élvonalhoz tartoznak.

– mondta el Jean-Baptiste Ley.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A magyar raliversenyzőket már európai szinten is jegyzik, a magyar szövetség és magyar kormány pedig támogatja a versenyt, ezzel indokolta a promóter, hogy jövőre Magyarországon is lesz Európa-bajnoki ralifutam. Nyíregyháza alpolgármestere nagyon örült a bejelentésnek.

A szervezők feltették Nyíregyházát egy olyan technikai sportág térképére, ahol mi még fehér foltként szerepeltünk. Én még emlékszem a 90-es évekre, a Zemplén ralira és Ferjáncz Attiláékra. Azok a versenyek óriási tömegeket vonzottak. Nekünk erre az eseményre szükségünk van, szükségünk van a televíziós közvetítésekre, a sok nézőre.

– emelte ki dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Hatalmas lehetőség

Ez nagy lehetőség nem csak Nyíregyházának, hanem egész Magyarországnak.

– mondta el Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és azt is hozzátette, számos infrastrukturális fejlesztést hoz magával az Európa-bajnoki futam és jó hatással lesz a térség idegenforgalmára is.

Óriási gazdasági hatása van egy ilyen rendezvénynek, turisztikai értékei vannak, több ezer látogatót vonz magával és sportszerető társadalmat. Az egész világban hatalmas szerepe van az autó-motorsportnak. Az a technikai fejlesztés és fejlődés, ami a sportágat is érinti az autó-motorsportban kifejezetten érzékelhető.

– tette hozzá Dr. Szabó Tünde.


Szoboszlai Tibor, Z. Pintye Zsolt

Borítókép: Kohut Árpád