Elképesztő Don Carlos – Horváth Illés az apja feleségébe szerelmes

Szerelem, ármány, intrika és eszmények. Schiller Don Carlos-át mutatták be a Móricz Zsigmond Színházban. A klasszikus darabot felújítva, átdolgozva, modern környezetben láthatják a nézők. A Don Carlos-t Szabó Máté a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője álmodta színpadra.


A spanyol királyi udvar tele van szerelemmel, intrikákkal, drámákkal. Don Carlos az ifjú trónörökös szerelmes apja feleségébe és ráadásul atyja politikai nézetivel sem ért egyet. A király, II. Fülöp pedig igazi diktátor. Sem az uralkodásban, sem a családi életben nem tűr ellentmondást. Friedrich Schiller drámája eredetileg a nagy eszmékről szól, Nyíregyházán azonban a történet krimiszerű vonalát is megtalálták.

Ez egy fordulatos krimi, így is lehet nézni, nem kell mindig az irodalmi műre gondolni vagy a tizenakárhányadik századra. Ez egy szerelmi történet, egy krimi és egy bosszútörténet. Szóval vannak a történetnek egészen fogyasztható részei, ugyanakkor mély lélektana is, amit igyekeztünk hitelesen felmutatni.

– mondta Horváth Illés, színművész.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

 

Modern változat készült

 

A Móricz Zsigmond Színházban leporolták, és le is rövidítették a klasszikus darabot. A rendező a középkorból a 20. századba helyezte át a történetet. A szereplőket pedig úgy formálják a színészek, hogy a néző magára ismerjen bennük.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Azért választottuk ezt a kort, hogy ismerős legyen. Nekem nagyon fontos volt, hogy ismerős legyen és ne úgy lássunk rá, mint amikor egy vitrin mögött van valamilyen történet. Nem volt semmilyen felbujtó szándékom vele, a történet önmagában felbujtó jellegű, tehát nagyon komolyan elgondolkodtat.

 tette hozzá Szabó Máté, rendező.

A fordulatos drámában végig Don Carlosnak szurkol a néző. Hiszen jellemfejlődése az érzelmek, indulatok felől a szabadság és az emberiség szolgálata felé halad.


Z. Pintye Zsolt