Elindult a börtönőrök képzése
Kiszámítható jövőkép, biztos jövedelem. Ezek várnak azokra az új börtönőrökre, akik közül közel ötszázan most kezdték meg képzésüket a Nyíregyházi Egyetemen. Az országban több új börtön is létesül, amely várhatóan 2500 munkalehetőséget teremt.

A leendő fegyőrök már letették esküjüket. A Nyíregyházi Egyetemen egy több mint féléves elméleti és gyakorlati képzés után kezdhetik meg szolgálatukat. Már a jelentkezésnél is szigorú követelményeknek kellett megfelelniük. Nemcsak egészségügyileg és pszichikailag kell alkalmasnak lenniük. Kemény fizikai felmérést is teljesíteniük kellett, amiben fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás és 2000 méteres síkfutás szerepelt. A több mint 4500 jelentkező közül első körben most 476-an kezdték meg képzésüket a Sósti úton január 13-án.

 

Új munkahelyek

 

A BvOP tájékoztatása szerint a börtönök jelenleg túlzsúfoltak Magyarországon, ezért férőhely-bővítési program keretében 8 új börtön épül: Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengerben, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézet létesül. A új börtönök azonban nemcsak a zsúfoltságra jelenthetnek megoldást. A kistérségekben új munkahelyeket is teremtenek.

Orosz Zoltán bv. őrnagy, a BvOP szóvivője kiemelte, 2500 főt vesznek most fel az a büntetés-végrehajtási szervezet személyi állományába. Ezen felül természetesen az újonnan épült börtönök további munkalehetőségekkel szolgálhatnak a települések számára.

 

Kiszámítható jövő

 

Kiszámítható, biztos jövőképet kínál a börtönőri szakma. A büntetés-végrehajtásban dolgozók kiemelt juttatásokra számíthatnak. A kezdő fizetés tiszthelyettesek esetén minimum havi 220 ezer forint, amit évi 200 ezer cafetéria egészít ki. Emellett ruházati és lakhatási költségtérítés, mobilflotta-használat, kedvezményes üdülési lehetőség és adott esetben szociális támogatás is jár. A most kezdett hallgatóknak már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazási költségtérítést biztosítanak. Az új munkatársak még idén a büntetés-végrehajtási szervezet állományába kerülnek, tényleges munkájukat pedig várhatóan 2019-ben kezdik meg.

Zadubenszki Norbert