Elindult a 47. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvhónap online rendezvénysorozata

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1972-ben hívta életre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvhónapot, azóta országszerte gyakorlattá vált a megrendezésük. 

Közleményük a rendezvénysorozat részleteiről itt olvasható:

Idén 47. alkalommal kerül megrendezésre a gyerekek olvasóvá nevelését, a gyermekkönyveket középpontba helyező, színes rendezvényeket kínáló programsorozat. Célja, hogy felhívja a figyelmet az olvasásra, lehetőséget biztosítson a gyermekkönyvek íróival való találkozásra-oldott, kötetlen könyvtári környezetben, élmény gazdag módszerrel. 

Megyei hatókörű városi könyvtárként célunk, hogy a megyében lévő nyilvános települési könyvtárak, a KSZR szolgáltatóhelyek is bekapcsolódjanak a programsorozatba.

A jelenlegi rendkívüli helyzethez igazodva, online formában, könyvajánlókkal, mesefelolvasással kívánjuk felhívni a gyerekek figyelmét a könyvre, az olvasásra. Programjaink, ajánlataink hetente egy-két alkalommal jelennek meg Facebook-oldalunkon.

A programok jó részét az adott év aktuális évfordulóihoz, valamint a jeles napokhoz kapcsolódóan szervezzük.

Az alábbi írók, előadóművészek lesznek a tervek szerint vendégeink:

Nógrádi Gábor 

Nyíregyházi születésű, népszerű író, költő, forgatókönyvíró. Első gyermekregénye a Gyerekrablás a Palánk utcában, amelyből nagysikerű játékfilm is készült. YBBY Életműdíjas és Janikovszky Éva – díjas szerző. Könyvtárunkból gyakran kölcsönzött művei: Petepite, Marci öröksége, Marci visszavág, A bátyám zseni!,  Az öcsém zseni, Segítség, ember! Hogyan neveljünk…?

Vadadi Adrienn

Anyuka, háztartási alkalmazott, óvónő, kutyagazda. 2013-ban jelent meg első kötete Leszel a barátom? címmel. Az óvodás és kisiskolás korosztály részére írt, valós élethelyzeteken alapuló történetei népszerűek a gyerekek és szüleik körében. Könyvtárunkból gyakran kölcsönzött művei: Örökké óvodás maradok!, Palacsintatábor, Kockacukor lovassuli, Nyomás a suliba!, Ákos óvodába megy.

Víg Balázs 

2010-ben jelent meg Három bajusz gazdát keres című első kötete a Móra kiadónál, azóta több, népszerű regényt írt.  Hobbija az írás, olvasás, a mesék, az író-olvasó találkozók és a beszélgetések. Könyvtárunkból gyakran kölcsönzött művei: A rettegő fogorvos, Puszirablók, Todó kitálal az oviról, Todó kitálal a suliról

Bessenyei Gábor

1985-ben született, a főiskolán újságírást tanult, pályafutását is újságíróként kezdte. A III. Aranymosás Irodalmi Válogató győztese. Novellákkal már több felületen bemutatkozott, mielőtt az első ifjúsági fantasy regénye, A jövő harcosai, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent 2015-ben. Könyvtárunkból gyakran kölcsönzött művei: A feledés folyója, A Háború lelke, Az első csók és egyéb démonok.

Nyulász Péter

Történelem-földrajz szakos tanár, író, szerkesztő, riporter. Gyerekírói pályája mondókás és verses kötetekkel indult. Később, egy balatoni legenda nyomán kalandos meseregény-trilógiát alkotott, melynek első kötetével (Helka – A Burok-völgy árnyai) 2011-ben elnyerte Az Év Gyermekkönyve –díjat. Könyvtárunkból gyakran kölcsönzött művei: Helka-trilógia, BerGer Szimat Szolgálat-detektívsorozat kötetei, Zsubatta, Miazami, Miazmég.

Hajdú Ágota 

A nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola népzenetanára. Nevéhez fűződik az óvodások népszerű hangversenysorozata, a Kakaó-bérlet, a Vidám Vikár kisgyermekes családi koncertek, és rendszeres vendége több óvodának, a Sóstói Múzeumfalunak és a könyvtárunkban működő Cseperedő Meseklubunknak.

Naninski és Figaro 

Nyíregyházi előadóművészek, utcaművészek, bohócok. Műsorukban keverednek a akrobatikus, zsonglőr- és táncos elemek, humor és nevetés. Mottójuk Charlie Chaplint idézi: „Az emberek arcára mosolyt fakasztani, szemükbe könnyeket csalni, a legnagyobb dolog a világon.”

 

Cseperedő Meseklub

A könyvtárunkban több éve működő, az óvodás korosztályt és szüleiket megszólító programunk májusi találkozóján gyerekdalokkal, bábjátékkal és kézműveskedéssel várjuk a családokat.

Lóci óriás lesz – megyei versillusztrációs rajzpályázat

Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító születésének 120. évfordulójához kapcsolódóan hirdettük meg online rajzpályázatunkat.

Részletek a plakáton.:

A szakértő zsűri tagjai Székhelyi Edith festőművész, művésztanár és H. Németh Katalin grafikusművész, művésztanár. A díjazottak értékes könyvjutalomban részesülnek.

Papírszínház 

A Japánból eredő és igen népszerű Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. A könyvtárunkban bármikor kérhető és népszerű szolgáltatásunk most digitális formában is megtekinthetővé vált.