Élettörténetek – Két újabb kötet meséli el a nyíregyházi szépkorúak emlékeit

Az önkormányzat és az Idősügyi Tanács együttműködésében, a „Meséld el nekem” című pályázat keretében két új kötet látott napvilágot, melyek városunk idős lakosainak élettörténeteit mutatják be. A projekt célja az volt, hogy összegyűjtsék és megőrizzék a szépkorúak városhoz köthető emlékeit, amelyek kordokumentumként is szolgálnak. Az elkészült köteteket péntek délelőtt, ünnepélyes keretek között adták át a Váci Mihály Kulturális Központban a szerzőknek.

A nyíregyházi önkormányzat és az Idősügyi Tanács együttműködésével létrejött „Meséld el nekem” című pályázat keretében egyedülálló kiadvány született, amely 2 újabb kötetben, összesen 1000 oldalon meséli el a nyíregyházi idősek élettörténeteit és emlékeit. A történetek nemcsak személyes élményeket, hanem a város történelmét is egyedülálló módon mutatják be, a szépkorúak szemüvegén keresztül. Az olvasók így betekintést nyerhetnek Nyíregyháza múltjába és lakóinak életébe is. Volt, akit a város emblematikus helyszíne, a Kossuth tér inspirált az írásra.

„Nekem volt szerencsém a villamoson utazni. Olyanokról is írtam, amit ugyan nem élhettem meg, de érdekességként megemlítem. Régi folyóiratokból, a Nyírvidékből tájékozódtam. Ki gondolná például, hogy 1911-ben – a dátum nem is fontos – volt egy bikaviadal Nyíregyházán. Hírverésként egy óriás bikát sétáltattak a Kossuth téren, amit megcsodálhatott a nyíregyházi közönség. De a személyes élmények is mérvadóak, gyerekkorban másképpen nézett ki a tér, mások voltak az utcai égők, ott lehetett a legjobban cserebogarakra vadászni”

– mondta Stevanyik András történész, Az élettörténetek kötet egyik szerzője.

Dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Ulrich Attila alpolgármester pénteken ünnepélyes keretek között adta át az elkészült köteteket a szerzőknek a Váci Mihály Kulturális Központban, elismerve ezzel hozzájárulásukat egy értékes kulturális és történelmi dokumentáció létrejöttéhez. Az emlékek nemcsak a világháború vagy a gulág borzalmait mutatják be, de a város megváltozott belső képét is az olvasó elé tárják az ötvenes évektől napjainkig. Az alpolgármester hangsúlyozta, a kezdeményezés egyedülálló Magyarországon, mivel korábban nem volt példa arra, hogy idősek által írt élettörténeteket ilyen módon gyűjtsenek össze és publikáljanak.

„A kezdeményezésünk valóban egyedülálló, amit még 2015 környékén indítottuk. Egyetlen önkormányzat sem tette azt, hogy az idősek tanácsával összefogva felhívást tegyen közzé arra, hogy az emberek megosszák életük egy bizonyos szakaszát vagy emléküket. Ez a kötet, amely most közel 1000 oldalon jelenik meg, a 2018 és 2022 között beküldött írásokat tartalmazza. Mindenkiét, függetlenül attól, hogy helyezett lett-e vagy sem. A könyvben rendkívül érdekes történetek találhatók. Ha az ember egyszerű olvasmányként kezeli és próbálja megérteni a benne rejlő üzeneteket, akkor betekintést nyerhet az emberek különböző sorsaiba, élethelyzeteibe és a régi Nyíregyházába”

emelte ki az alpolgármester. Az eseményen a polgármester kiemelte, a pályázat 9 évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indult, és azóta nemcsak értékeket teremtett, hanem összegyűjtötte a város történetéhez kapcsolódó fontos eseményeket is, amelyek szélesebb körben is érdeklődésre tarthatnak számot. Ennek köszönhetően a kötetek elérhetőek lesznek a könyvtárakban is. Az újonnan elkészült két kötet 67 pályázó 74 pályamunkáját tartalmazza.

„Ezek a kordokumentumok bekerülnek a könyvtárakba, és nemcsak a szűk család vagy a leszármazottak olvashatják, hiszen bárki hozzáférhet majd kötetekhez. Kiemelném, hogy a pályázók nemcsak könnyű időszakokról írtak, hanem nehéz időkről is, de mindig pozitív szemlélettel és bölcsességgel. Ez különösen felértékelődik a mai világban, ahol túlnyomórészt a negatív hírek kerülnek előtérbe”

hangsúlyozta a polgármester. Az önkormányzat és az Idősügyi Tanács eddig 9 alkalommal hirdette meg az irodalmi pályázatot, és további folytatást ígérnek. A mostani két kötettel együtt összesen 5 könyv meséli el a szépkorúak történeteit. A megtörtént események nemcsak a gyermekek és unokák, hanem a városlakók és a következő nemzedékek számára is tanulságosak lehetnek. Az időseknek szóló, aktuális pályázati felhívásokról és a feltételekről az önkormányzat hivatalos weboldalán, a nyiregyhaza.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

Kapcsolódó galéria

Élettörténetek - könyvbemutató 2024