Életbe lépett a vörös kód – Senki nem marad fedél nélkül az extrém hidegben
Fotó: Illusztráció / wmn.hu

Életbe lépett a vörös kód péntek délelőtt. A hideg időjárásban a Periféria Egyesület és az Oltalom Szeretetszolgálat biztosítja a fedél nélküliek ellátását Nyíregyházán. Az egyesület diszpécserszolgálata a nap 24 órájában elérhető, így aki bajba jutott hajléktalant lát az utcákon, bármikor hívhatja őket.

Csütörtök hajnalban megérkezett az igazi tél, esővel, ónos esővel és havazással. A legtöbben az autók takarítása vagy a közlekedés miatt bosszankodtak a reggeli órákban, miközben sok embernek a megfelelő fűtés vagy a feje fölötti fedél biztosítása is kihívást jelent a hideg napokban.

Tűzifával segít az önkormányzat

Még ha a felnőttek nem is, a gyerekek azért örültek a havazásnak, szánkózással töltötték a péntek délelőtti órákat. Egy felsősimai házban jártunk, ahol összesen öten élnek, két felnőtt és három gyermek. Egy kicsi vaskályhával fűtenek, a szociális tűzifaprogramban pedig a NYÍRVV-től is kaptak tüzelőanyagot, hogy meleg legyen éjszaka is a lakásban. „Jól betakaróztunk és egymást melegítettük” – ezt mesélte a két kisebb gyerek, a legidősebb iskolában volt pénteken. A szociális tűzifaprogram nagy segítséget jelent nekik.

„Nagyon hideg volt tegnap, ezért nagyon örültünk, hogy kaptunk egy kis fát, így nagyon jó meleg van most is a szobában” – mondta az anyuka, Nagy Csilla.

150 százalékos kihasználtság

Az ilyen szélsőséges időjárásban a hajléktalanellátó rendszernek jut a legnagyobb feladat, Nyíregyházán az Oltalom Szeretetszolgálat és a Periféria Egyesület nyújt nekik segítséget. A szeretetszolgálatnál úgy nyilatkoztak az ellátottak, hogy jelenleg nincs más kilátásuk, ezért jöttek a melegedőbe, illetve azt is elmesélték, csütörtökön 10-en aludtak egy helyiségben, mindössze egy ágy maradt üres. A fedél nélküliek meleg ételt kapnak a szeretetszolgálattól, hat konténerből kialakított szobákban és tíz helyiségben fogadják őket. A kihasználtságuk jelenleg 150 százalékos.

„Külön van a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely, hogy az ellátottjaink mozogjanak napközben, ne home office-ban legyenek, mert ez olyan, mint a bezártság. Ebben az időszakban ezt összevontuk, hogy a járvány miatt jobban ellenőrzés alatt tudjuk tartani őket, tehát szűrni és oltani, ahogy ez meg is történt egyébként. Most itt vagyunk az ideiglenes helyen, ahol együtt van a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely, és a nappali melegedőhelyen, a Rákóczi utcán pedig ideiglenes éjjeli menedékhelyet nyitottunk, hogy ezzel növeljük a helykihasználtságot. Mind a nappali melegedő, mind az éjjeli menedékhely vonatkozásában a kihasználtság 150 százalék körül van már. 100 fő a nappali, 100 fő az éjjeli és már 130-140 a naponta segítséget kérők száma” – nyilatkozta Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Vörös kód

A rendkívüli hideg időre tekintettel, vörös kód jelzés lépett életbe péntek délelőtt tíz órától az országban, ez azt jelenti, hogy a hajléktalanokat a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményekben is fogadni kell. Erre azért van szükség, mert az előrejelzések szerint jövő hét szerdáig rendkívül hideg lesz éjszakánként, -10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet.

„A COVID-járvány miatt azonban kicsit nehezebb most ez a feladat, hiszen a bentlakásos intézmények zárva vannak, tehát oda nem tudjuk a hajléktalan személyeket elhelyezni. Azonban ellátási szerződés keretében az utcai szociális munkát a Periféria Egyesület végzi, az intézményi szolgáltatásokat pedig az Oltalom Szeretetszolgálat nyújtja, így a Periféria Egyesület az Oltalom Szeretetszolgálat nappali melegedőjében tudja az utcán lévő hajléktalan személyeket elhelyezni a rendkívüli hideg időben” – mondta dr. Krizsai Anita, Nyíregyháza Szociális és Köznevelési Osztályának vezetője.

Bár a vörös kód kifejezés elsősorban a szociális szférának szól, a társadalom számára is egy figyelemfelhívó üzenet, így ha valaki bajba jutott hajléktalant lát, hívja a Periféria Egyesületet. A diszpécserszolgálatot és a krízisautót a 42/504-618-as telefonszámon lehet elérni a nap 24 órájában.