Életbe lépett a vörös kód
Fotó: Archív

Vörös kód lépett életbe hétfőn a hideg időjárás miatt – erről számolt be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Nyíregyházán a hajléktalanszállókon van hely, többek között éjjeli elszállásolást, nappali melegedőt, népkonyhát nyújtanak az ellátás keretein belül

Magyarországon több településen akár -10 fokot is mutathatnak a hőmérők az elkövetkező éjszakákon, mely akár életveszélyes is lehet az utcán tartózkodó hajléktalanok, bajba jutottak számára – erre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Nyíregyházán a Periféria Egyesület önkormányzati és állami forrásból látja el a diszpécserszolgálatot, mely koordinálja az elhelyezést.

„0–24-ben, éjjel-nappal működik a diszpécserszolgálat. Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a telefonszámot. Ha valaki hajléktalan, beteg, magáról gondoskodni nem tudó embert lát, akkor őket értesítse. Hiszen ez nemcsak egy diszpécserszolgálat, hanem egy szociális alapszolgáltatás itt. November 1-től folyamatosan járőröznek az utakon, figyelik, hogy ki szorul segítségre. Adott esetben ruhával, élelmiszerrel látják el az arra rászorulókat. Ők azok, akik koordinálják a folyamatot, tartják a kapcsolatot az intézményekkel és tudják, hogy hol van üres hely” – emelte ki Jászai Menyhért alpolgármester.

Van hely a hajléktalanszállókon

Nyíregyházán megközelítőleg 35 fő él az utcán. A hajléktalanszállók továbbra is szabad helyekkel működnek városunkban, igénybevételük tekintetében egyelőre nem tapasztalható jelentős elmozdulás.

„Nyíregyházán az önkormányzat ezt a kötelező feladatot az Oltalom Szeretetszolgálaton keresztül látja el. Az ő tájékoztatásuk alapján tudjuk azt, hogy van még hely a hajléktalanszállón, tehát nem kapacitás szűke van Nyíregyházán, hanem a hajlandóság kérdése fontos, hogy aki életvitelszerűen tartózkodik kint, mennyire hajlandó bemenni az előírt ellátórendszerbe. Ez éjjeli menedékhelyet, nappali melegedőt, népkonyhát takar. Nincs szűkös kapacitás Nyíregyházán. Ha mégis előfordulna ez a helyzet, akkor következik, hogy a bentlakásos intézmények kötelesek megnyitni az ő kapuikat” – tette hozzá az alpolgármester.

Tűzifával is segítenek

December elején újra elindult a szociális tűzifa program Nyíregyházán. A családok 5 mázsa tüzelőanyagot igényelhetnek, a rendelkezésre álló ötezer mázsa tűzifából.

„Nagyon fontos az, hogy az önkormányzat saját forrásaiból van tűzifa, még lehet igényelni. Kb. 350-en igényelték, 300-an már meg is kapták. Ennek az igénybevételének a rendje: a nyíregyházi családsegítőnél, a Körte utcán kell jelezni az igényt. Ha új ügyfél jelentkezik, akkor szükség esetén helyszínszemlét folytatnak, az ő jelzésük alapján, a Tüzér utcán a NYÍRVV-től lehet elhozni a fát” – mondta el Jászai Menyhért.

A hétfő este 8 órától fennálló vörös kód előreláthatóan szombat reggel 8 óráig lesz érvényben. Jászai Menyhért alpolgármester hozzátette: a riasztás fontos figyelemfelhívás a szociális szektorban dolgozók számára, hogy a hidegebb időkben még nagyobb figyelmet fordítsanak a rászorulókra. A diszpécserszolgálat a 06-42/504-618-as telefonszámon elérhető.