Elektronikus ellenőrzést vezet be a rendőrség a házi karanténra kötelezetteknél

Újabb 30 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3065-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott kedden is.

Kisebb mértékben nőtt a fertőzöttek száma

Keddre 3065-re, hétfőhöz képest 30-cal nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 12 beteg Magyarországon – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

363-ra emelkedett az elhunytak száma. 709-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

A csökkenő megbetegedési számok alapján az arányok javulnak. Az aktív fertőzöttek száma 1993. A fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei” – mondta.

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra, és előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón.

Müller Cecília azt kérte, hogy senki ne menjen személyesen a háziorvosához, szakrendelőbe, egyeztessenek előzetesen telefonon időpontot.

Még nem tértünk vissza a járvány előtti működési rendhez – figyelmeztetett.

Elmondta: az akut sürgősségi fogászati ellátás előzetes bejelentkezéssel zavartalanul folyik. Ilyenkor már telefonon kikérdezik a jelentkezőt, és akkor is elvégzik a sürgősségi ellátást, ha a páciens koronavírus-fertőzött. Hangsúlyozta, laboratóriumi tesztet kizárólag abban az esetben kell végeztetni, ha felmerül a gyanú koronavírus-fertőzésre.

Hozzátette: ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, a sürgősségi ellátáson kívül egyéb beavatkozás nem történik. Ha ilyen gyanú felmerül, a fogorvos a beteget a háziorvoshoz irányítja, aki gondoskodik arról, hogy elvégezzék a laboratóriumi vizsgálatot.

Müller Cecília kitért arra, hogy közfinanszírozott ellátásban a laboratóriumi vizsgálatért nem kell fizetnie a betegnek, magánellátásban viszont az egészségügyi szolgáltató költségére végzik azt el. Ebben az esetben a magánszolgáltató később eldönti, hogy a laborvizsgálat költségét magára vállalja, vagy áthárítja a betegre.

A szakember jelezte azt is, hogy az egészségügyi szakmai kollégium fog-és szájbetegségek tagozata által meghatározottak szerint fogják a fogorvosok rangsorolni a betegeket.

Először a járvány előtt megkezdett kezeléseket fejezik be, illetve a fenntartó kezeléseket folytatják. Úgy fogalmazott: „A fogpótlások, amelyek nem sürgetőek, (…) hátrébb sorolódnak.”

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon időarányosan nem kiugró az elhunytak száma. Kifejtette: Magyarország évekkel ezelőtt csatlakozott ahhoz az európai rendszerhez, amely az országok halálozási adatait figyeli. A beérkező adatokat elemzik, standardizálják.

Azt mondta, idén a 11. hétben észlelte a rendszer, hogy statisztikailag meghaladta az átlagot a többlethalálozás mértéke, például Olaszországban már a 10. héten is kimutatható volt az elhunytak számának ugrásszerű növekedése, a 11. és 15. hét között pedig kimagasló.

Magyarországon – ezen adatsor szerint – azonban sem az influenzajárvány idején, sem a koronavírus-járvány heti adatai alapján nem lehetett kimutatni többlethalálozást, tehát a heti halálozási adatok nem térnek el a sokéves átlagtól – hangoztatta.

Kérdésre válaszolva ígéretesnek nevezte a vérplazmakezelést koronavírus-fertőzötteknél, mindkét betegnél „látványos a javulás”, jól vannak – mondta Müller Cecília.

Elektronikusan ellenőrizhetik a házi karantént

Rémhírterjesztés miatt 83 esetben indult eljárás – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: járványüggyel összefüggésben összesen 321 büntetőeljárást indítottak, 62 gyanúsítottat hallgattak ki.

A rendőrség továbbra is ellenőrzi Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás betartását. Emellett vidéken is ellenőrzik a védekezési intézkedések betartását. Több esetben tapasztalták, hogy a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben nem viseltek az emberek védőeszközt, nem tartották a távolságot, illetve nem a számukra kijelölt idősávban tartózkodtak az üzletben. Emiatt 32-szer intézkedtek a rendőrök hétfőn – ismertette.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről szóló kormányrendelet. Ennek értelmében a hatósági házi karanténban tartózkodók közül csak azt ellenőrzik elektronikusan, aki ebbe beleegyezik.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektronikus ellenőrzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért ezt rövid időn belül elkezdik Magyarországon is alkalmazni – tette hozzá.

Hétfőn 743 hatósági házi karantént rendeltek el, ezzel 10 547 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. 21 esetben tapasztalták a szabályok megsértését, így már 1497 alkalommal intézkedtek ilyen szabályszegés miatt március 12 óta.

Ismertette: megfelelő óvintézkedések mellett rendben zajlanak az érettségi vizsgák, az iskoláknál tapasztalataik szerint rendelkezésre állnak az egyéni védőeszközök.

A határforgalomról szólva elmondta: hétfőtől szélesebb idősávban tudják biztosítani a nemzetközi tranzitforgalomban átutazó nehézgépjárművek számára a beléptetést, 20 órától másnap 12 óráig.

Szerda délelőtt a teherforgalomban a belépő oldalon Tompánál 2 órás, Röszkénél 3 órás, Csanádpalotánál és Ártándnál 1-1 órás várakozásra kellett számítani, valamint ugyancsak a teherforgalomban a kilépő oldalon Csanádpalotánál volt egyórás várakozás.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hétfőtől hatályos, ennek értelmében vidéken megnyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, azonban az általános egészségvédelmi távoltartást itt is be kell tartani, ennek feltételeit az üzemeltetőnek kell biztosítania.

A védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni – mondta, hozzátéve, hogy ezt a rendőrség vidéken is ellenőrzi. Ha ezzel kapcsolatban szabályszegés történik, és helyszíni bírságot szabnak ki, annak összege 5 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedhet, míg szabálysértési eljárásban ez az összeg 500 ezer forintig is terjedhet.

Hangsúlyozta: nem a pénzbüntetés kiszabása a cél, hanem az emberek életének, testi épségének a védelme.

Külön kitért kérdésre válaszolva Csongrád megyére, ahol a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályok megszegőivel szemben 827 rendőri intézkedés történt, ebből 653 figyelmeztetés, 84 helyszíni bírság volt és 180 főt jelentettek fel.

 

Forrás: hirado.hu