Elektromos autókat kapott a kórház és befejeződött a járóbeteg-szakellátás fejlesztése
Fotó: Szarka Lajos

Kilenc elektromos autót kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak köszönhetően. Hamarosan töltőállomás is fog épülni minden kórházban. Ezen kívül befejeződött a járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése is.

3 milliárd forintból szerzett be állami támogatással az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 249 elektromos járművet. Ebből a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kilencet kapott. Öt darab került a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba, kettő a mátészalkai, szintén kettő pedig a fehérgyarmati telephelyre. A járművek teljesen elektromosak.

Ezek az autók környezetbarátok, nem szennyezik a levegőt és ki mutathatná legjobban a példát, ha nem az egészségügy? Ezen kívül, ezeknek a fenntartása olcsóbb, ha egy kilométert veszünk alapul, akkor a költsége ennek 7 forintra jön ki, egy benzines autónak 30 forintra. Nyilván egy ekkora flottának a fenntartásánál nem mindegy.

– mondta el dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

Mindenhol biztosítani fogják a töltőállomásokat, amely hasonlóan az autókhoz, díjmentes a kórházak számára. A használata nagyban hozzá fog járulni a munkához.

A kórházak folytattak eddig is beszerzéseket, szállították a vizsgálati anyagokat, véreket, az ügyeletes orvosokat, készenléteseket kellett otthonról például beszállítani, ezt meg fogják tudni tenni ezután ezekkel a gépjárművekkel. A hatótávolságuk lehetővé teszi a telephelyek közötti, illetve a városban való közlekedést.

– mondta el dr. Suba László, az ÁEEK Észak-Alföldi Térségi igazgatója.

A másik kiemelkedő esemény a kórház életében a járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése volt, amely befejeződött. Ennek keretében több mint 300 millió forintból infrastrukturális fejlesztések, felújítások és eszközbeszerzések is megvalósultak.

Ami miatt itt vagyunk a szakrendelőben, az az, hogy a régi SZTK épületet sikerült részlegesen felújítani. Hangsúlyozzuk, hogy van még elmaradt terület, azonban lépésenként jutunk előre. Sikerült egy nagyon régi adósságunkat megvalósítani, a mozgáskorlátozott feljárót a Bocskai utca felől, a földszintet felújítani, sikerült a várót élhetőbbé, tágasabbá tenni és megújult a fizioterápiás eszközparkunk és kezelőink.

– mondta el Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Így már lehetőség van az SZTK épületének akadálymentes megközelítésére, a mozgáskorlátozott betegek közvetlenül a szakrendelőkhöz tudnak jutni. Az infrastrukturális fejlesztések, eszközbeszerzések révén valamennyi telephelyen jelentősen javult a betegbiztonság és a páciensek komfortérzete, illetve fizioterápiás eljárások bevezetéséhez is biztosítják a szükséges feltételeket.

Kapcsolódó galéria

Fejlesztések a Jósa András Oktatókórházban