Electrolux adomány a városnak – A vállalat 32 gépet ajánlott fel szociális intézményeknek
Fotó: Szarka Lajos

4,5 millió forint értékben 32 terméket, 18 mosógépet és 14 szárítógépet kaptak a város szociális intézményei az Electrolux felajánlásának köszönhetően. A svéd háztartásigép-gyártó vállalat Nyíregyháza polgármesterét kereste meg nemrégiben, hogy termékekkel segítse a város rászorulóit. Nem ez az első ilyen jellegű akciója a nemzetközi cégnek, Nyíregyháza egyik jelentős foglalkoztatója az elmúlt években több mint száz eszközzel, jellemzően hűtőgéppel vett részt a társadalmi felelősségvállalásban.

 

A napokban átadás-átvételre készítették elő az Electrolux adományának egy részét a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ nemrég elkészült Őz utcai épületében. A központ intézményeit már több alkalommal megkereste az Electrolux támogatás céljából, ezúttal hat szárítógépet és hat mosógépet kaptak felajánlásként.

Újul és bővül a géppark

– Ezek a bentlakásos intézményekbe, idősotthonokba, illetve a nappali ellátó központokba kerülnek, ezzel meg tudjuk újítani és bővíteni a gépparkunkat. Nekünk a szolgáltatásaink között feladatunk az önálló életre való nevelés, illetve a háztartási segítségnyújtás, és ezeket a feladatokat ezek nélkül a háztartási gépek nélkül nem is tudnánk ellátni. Úgyhogy nagyon örülünk, és nagyon szépen köszönjük a felajánlónak ezt a támogatást, és bízunk a jövőben a további sikeres együttműködésben – fejezte ki köszönetét Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

A hátrányos helyzetűeknek is kedveznek vele

A 32 gépből több intézménybe is került. Így a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ 4 mosógépre és 4 szárítógépre tett szert a vállalat jóvoltából, ők halmozottan hátrányos helyzetűek számára biztosítanak mosodai szolgáltatást a polyákbokori és Huszár lakótelepi irodahelységükben. A Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény családok átmeneti otthonait és bölcsődéket üzemeltet, ők összesen 8 mosógéppel és 4 szárítógéppel gyarapodtak.

15 éve rendszeresen segítenek

– Az Electrolux több mint 15 éve, gyakorlatilag a hűtőgépgyár megnyitás óta aktív szereplője a nyíregyházi közösségnek. Most úgy gondoltuk, a koronavírus sokak életét kedvezőtlenül befolyásolta, s ezért kerestük meg Nyíregyháza polgármesterét, dr. Kovács Ferenc urat, hogy szeretnénk támogatni a várost és együttműködni. A városvezetéssel és a szociális intézmények vezetőivel együttműködve választottuk ki azokat az intézményeket, melyeket támogattunk, 32 darab termékkel, 18 mosógéppel és 14 szárítógéppel, mintegy 4 és fél millió forint értékben – nyilatkozta televíziónknak dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke.

Dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke

Az önkormányzaton keresztül segítik a városlakókat

A svéd háztartásigép-gyártó vállalat rendszeresen szokott termékeket felajánlani nyíregyházi intézményeknek, legutóbb a nem önkormányzati fenntartású kórházba is jutott belőlük. Most, a város- és az intézményvezetőkkel egyeztetve döntöttek az adományozásról. A polgármester a Nyíregyházi Televíziónak azt mondta, néhány hónappal ezelőtt jelentették be az Electrolux nagyszabású, nyíregyházi beruházását, s nagyon örül, hogy ebben a helyzetben is figyelnek a városra, amivel az önkormányzaton keresztül segítik a városlakókat.

Példaértékű a cégek hozzáállása

Dr. Kovács Ferenc azt mondta, az Electroluxszal, mint stratégiai partnerrel igazából minden évben volt ilyen akciójuk, nagyon nagy köszönet érte. – Ezek a mosógépek, szárítógépek különösen jól jönnek most a higiéniai követelmények fenntartásához. Ez példaértékű. Mint ahogy az összes többi cég. Mondhatnám azt is, hogy ami itt a városunkban a járvány alatt cégek részéről megnyilvánul, az egész országban példaértékű és egy szenzációs dolog. Köszönet érte!

Folyamatosan zajlik a termelés

Ami pedig magát az Electroluxot illeti, az átmeneti veszélyhelyzet hatásait ők is megérezték, bár nem érintette őket annyira súlyosan, mint például az autóipart. Az igények átmeneti csökkenése, a boltok bezárása és a beszállítói problémák miatt nekik is volt időszakos leállásuk, viszont május elejétől gyakorlatilag folyamatosan zajlik a termelés. Az Electrolux európai alelnöke azt mondta, a későbbiekben is szívesen vesznek részt a nyíregyházi önkormányzattal karöltve a társadalmi felelősségvállalásban.

Kapcsolódó galéria

Electrolux adomány a szociális intézményeknek