(Ék)Kövek Merlin módra

A Meseautó egyik fõszerepével indult az évada Kónya Merlin Renátának, akire a folytatásban is változatos szerepek várnak, bónuszként pedig hamarosan önálló esttel lép színre teátrumunkban. (Megjelent a Nyíregyházi Napló november 23-ai számában)


Társulatunk egyik legfiatalabb tagja idén végzett a Kaposvári Egyetemen, ahol anno Domini az osztályfõnökétõl, Uray Pétertõl kapták a feladatot, hogy készítsenek önálló munkaként egy monodrámát. Nagyon sûrû öt évük volt, ezért akkor nem készültek el ezzel a feladattal, de ifjú mûvészünkben azóta is bujkált a vágy, hogy megvalósítsa ezt.

Nyertek a Vígszínház pályázatán

– Mondhatom, hogy jó idõben voltam jó helyen, amikor errõl az elképzelésemrõl beszéltem a Móricz Zsigmond Színház vezetõinek – újságolta örömmel Renáta. – Itt adott volt a hely s a lehetõség is a megvalósítására. Saját produkciójának tekinti az elõadást a teátrum, s a beadott pályázat elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását. A Kövek címû monodráma színre állítása során az alkotótársaim Oláh-Horváth Sári, Szirtes Edina Mókus és Widder Kristóf voltak. Tizenkét évvel ezelõtt Nagy József workshopján ismerkedtünk meg Sárival, aki rendezõ, író és dramaturg. A Vígszínház pályázatára néhány éve készítettünk egy közös projektet, amiért megkaptuk a fõdíjat. Azóta vártuk az alkalmat, hogy mikor tudunk újra együtt dolgozni. Párhuzamosan végeztük az egyetemet (Sári felettem járt), csak õ Marosvásárhelyen volt rendezõ szakos. Szirtes Edina Mókus a mindenkori zeneszerzõje, így a mi produkciónké is. Widder Kristóf rendezõ-koreográfust szintén régóta ismerem, színészként partnere voltam például a dunaújvárosi színházban. Úgy gondoltam, a monodráma színpadra állítása kiváló lehetõség arra, hogy összehozza ezt a csapatot.

 

Kónya Merlin Renáta

A zenét Szirtes Edina Mókus szerezte

Mint a fiatal színésznõ elmondta, a történet három nõ életének fontos pillanatát mutatja be különbözõ korokban. A velük történtek és gondolataik elevenednek meg elõttünk monodráma formájában. Bár más-más korban élnek, a három nõ alakja és története egy bizonyos ponton fonódik össze. Renátáék alkotóközösségben dolgoznak, együtt formálják a „Köveket”. Mókus neki írt zenéi hangoznak el a darabban. Nagyon szereti Sári darabbeli egyik versét: „leteper az éjszaka / elhív messze a félsz szava / kerülgetek magamban egy furcsa érzést / irgalom / magamban lenni nem tudok / bennem élnek az õsök és rémképek / félek is tõlük és remélem”. A premier december 19-én lesz a Krúdy Kamarában, majd azt követõen láthatják még az érdeklõdõk 20-án is.

A Meseautótól a Bob hercegig

– Hálás feladatot bízott rám a színház azzal, hogy rám osztotta Kovács Vera szerepét a Meseautóban, Szente Vajk rendezése mellett – folytatta. – Sokat tanulok belõle. Örülök, hogy a nézõk szeretik az elõadást. Nemrég mutattuk be a Gyilkosság meghirdetve címû mûvet, amelyet Zsótér Sándor rendezett. Tanárom volt az egyetemen, és megtiszteltetés számomra, hogy friss diplomásként az elsõ évadomban az õ rendezésében is szerepelhetek. Eddigi munkáim során ilyen nõt, mint a darabbeli „Júlia”, nem formáltam még meg. Többet nem mondhatok a szerepemrõl, hisz egy krimirõl van szó. Nagy figyelmet igénylõ, komoly elõadás született. Az évad hátralévõ részében két bemutatóm lesz. A következõ Bal József rendezésében a Kék bolygó címû gyermekelõadás. Ezt követõen Göttinger Pál, a teátrum fõrendezõje a Bob herceg címû romantikus operettet viszi színpadra, amelyet szintén nagy izgalommal várok. A színház egy nagyon színes és változatos évadot adott nekem, ami óriási energiával tölt fel.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Fotó: Beregszászi János)