Egyszemélyes stábként készít gyurmaanimációkat egy nyíregyházi kreatív ügyvéd

Dr. Marssó Péter nemcsak ügyvédként tudja megmutatni precizitását, hanem zenészként (Artézis Trió) és alkotóként is! Kitűnő, szerintem egyedi hobbit választott magának a dobolás mellett. Gyurmafigurákat, majd gyurmaanimációkat készít. Maga az ötlet, az arra fordított energia és kreativitás lenyűgöző, humoros produkciót eredményez.

Gyermekkoromban is érdekelt már a rajzfilmkészítés, a gyurmaanimáció. Évtizedekkel ezelőtt ment egy sorozat a Tv-ben, Pergő Képek címmel, abban láttam először amatőr animációs dolgokat, ám érdemben nem igazán foglalkoztam vele, pár évvel ezelőttig. Asztali számítógép, webkamera – rájöttem, hogy könnyedén készíthetek képfázisokat a megálmodott és megformált gyurmafigurákról.

Ééés igen! Megszülettek a főhősök is, a Pondrók!

Egyszerű, ám karakteres szereplőket formált meg gyurmából Péter. 

Az animáció és a képkockák készítése miatt, egyszerű és egyszerűen mozgatható figurák kellettek. És bár nem szeretem a cirkuszi előadásokat, a keretjáték mégis egy cirkusz lett, mert a porond körülötti élet, a cirkuszi karakterek nagyon érdekesek! Lett egy cilinderes igazgató és egy balek porondszolga – majd több történet is megszületett.

Mindez amolyan tipikus férfi fellegvárban. Nem, nem a garázsban, hanem a pincében! Ott is egy kis alkotózug rejtekében; az teljesen az övé. Egyszerű alapanyagokat, például iskolai gyurmát használ, de van, amikor ipari szilikongyurmával dolgozik Péter, aki az első gyurmaanimáció után eldobta a webkamerát. Most már tükörreflexes fényképezőgéppel alkot. Egy animációs szoftver segítségével dolgozik, megtervezi a Pondrók mozdulatait, az apró változtatásokat rögzíti gépével, majd a több ezer fotó egyszercsak mozgóképpé elevenedik.

Persze ez nem percek, órák műve – kitartó, hosszú hetek eredménye. Egy másodperchez körülbelül 12-15 képet készít Péter. Sőt, még a narrációért, a hangeffektekért is ő felel – így tényleg egyszemélyes stábként működik!

Tulajdonképpen ’bábfilm’, amit csinálok. Szeretem, kikapcsol, feltölt. Jankovics Marcell filmrendező, grafikus nagy kedvencem, valahol példaképem is.

Péter a közelmúltban egy élőszereplős kisfilmet is készített (szintén alkotóművész) párja kisfiáról, Vincéről és hamarosan újabb gyurmaanimációval rukkol elő. A humor ott már nem kerül előtérbe, hiszen egy ősembert formáz meg. Az emberré válásról, a fejlődésről szól majd videója.

 

R.