Egységesen kérhető a mintavétel – Új rendszerben dolgoznak ezentúl a háziorvosok
Fotó: Illusztráció

Ezentúl egy új, egységes rendszeren keresztül kérhetik a háziorvosok a mintavételt. A mentőszolgálat számára így egyszerűbb felvenni a betegekkel a kapcsolatot. Továbbra is a szabályok fokozott betartására kérnek mindenkit, mivel a koronavírus már két nappal a tünetek jelentkezése előtt is fertőzhet.

Pár napja már egységes módon kérhetik a háziorvosok a mintavételezést a mentősöktől. Korábban a szakemberek a saját szoftverükön keresztül kérték ezt, ott a betegeknek automatikusan megjelentek az adatai, most ezt manuálisan kell beírni az orvosoknak, ami nagyjából 1-2 percet vesz igénybe. Ez az új rendszer azért is előnyös, mert a mentőszolgálat felé ezentúl már egységes formában érkeznek meg a kérések és egyszerűbben fel tudják venni a kapcsolatot a betegekkel.

„Eddig úgy nézett ki, hogy az adott, aktuális vizsgálatkérő lapot, amelyik éppen érvényben volt, azt én a saját háziorvosi szoftveremen keresztül töltöttem ki és küldtem át a mentőszolgálatnak a részére. Ez azért volt sokszor problémás, mert bizonyos adatok informatikai problémák miatt nem mentek át időnként, volt olyan például, hogy a betegnek a telefonszáma valamiért nem érkezett meg és a mentésirányításnak még fel kellett vennie velem a kapcsolatot, hogy én a betegnek a kontaktinformációját meg tudjam adni. Ezek nyilván mind plusz feladatot róttak a szakemberekre, ezért lesz jobb ez a rendszer, mert így a mentőszolgálat mindent látni fog” – mondta dr. Kiss Csaba háziorvos.

Tartsuk be a szabályokat

Országos szinten az elvégzett tesztek száma már meghaladja a 843 ezret. Dr. Müller Cecília a napokban kiemelte, valóban hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, de még legalább ugyanennyi idő hátravan a jelenlegi helyzetből. Az érvényben lévő szabályok betartásával azonban újra laposítani lehet a járványgörbét, tette hozzá az országos tiszti főorvos, figyeljünk oda a higiénés szabályokra és a helyes maszkhasználatra.

Tünetmentesen is fertőzhet

„Azt is tudjuk, hogy tünetmentes hordozás is van, régóta tudjuk már ezt a tényt, a tünetek megjelenése előtt már 48 órával már fertőzhetünk. Óriási felelősség hárul mindenkire, nagyon fontos, bármilyen egyszerűnek is hangzik: a saját egészségünk, a közösség, a család és a szeretteink egészségének megtartása érdekében ezt vegyük tudomásul és ne lanyhuljon a fegyelem” – tette hozzá dr. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A legfrissebb, szerda reggeli adatok szerint már 40 782 beazonosított fertőzött van az országban, közülük 27 595 fő az aktív fertőző, 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 156-an vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek nagyjából öt százaléka van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.