Egyre több az e-személyi – Már több mint 4,6 millió új típusú igazolvány van forgalomban
Fotó: Illusztráció

Az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban, a legnépszerűbb funkciók az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés.

A minisztérium közlése szerint az egyik legnagyobb előrelépés, hogy tavaly október 28. óta az újonnan igényelt állandó személyazonosító igazolványok csipje már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is.

Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásnak köre: tavaly december elsejétől meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is.

A tárcánál jelezték: a következő 2 évben tervezik az e-személyi csip- és operációs rendszerének és az alkalmazásnak a megújítását, az elektronikus aláírás, valamint a közösségi közlekedési funkció továbbfejlesztését, illetve a mobiltelefonok kártyaolvasóként történő használatának kifejlesztését.

 

Forrás: hirado.hu