Egyre több a közúti közlekedési baleset megyénkben. Kiderül, hogy mik a leggyakoribb okok!

Biztonságosan közlekedni egy életúton! Ez a címe a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatának, amelyet 2006-ban indítottak el. Nyíregyházán idén is a Pazonyi úti hipermarket parkolójában várják az érdeklődőket.


Szaszala László, a Magyar Autóklub Észak-Magyarországi Regionális Szervezetének elnöke elmondta:

A közlekedésbiztonság nagyon fontos. A statisztikákból is látjuk, hogy 600-700 ember hal meg évente a közutakon. Ezért tenni kell! A Magyar Autóklub is felvállalta ezt a feladatot, hiszen az alaptevékenységéből is fakad, hogy a közlekedés biztonságát szolgálnia kell és így 100 millió forintot költünk évente közlekedésbiztonságra.

A rendezvény megnyitóján kiemelték, egyre több a közúti közlekedési baleset megyénkben.

További képekét kattintson a fotóra!

Matyi István, a Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta:

Egy év alatt több mint 10 százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma megyénkben. Minimálisan, de emelkedett a halálos közlekedési balesetek száma is. A legjelentősebb számmal – több mint 20 százalékkal vezet a súlyos sérüléses balesetek száma, a könnyű sérüléses balesetek számánál is van emelkedés. Továbbra is a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás, az előzési szabályok megszegése, kanyarodási és elsőbbségadási szabályok megszegése – ez a négy kategória, ami még mindig vezető okként szerepel.

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője hozzátette, szükségesek az ilyen, közlekedésbiztonsági rendezvények. Gerebenics Károly hangsúlyozta:

Mi is azt tapasztaljuk, hogy az idei évben már annyi baleset történt, ami tűzoltói beavatkozást igényelt, mint tavaly egész évben. Tehát sajnos romlanak az adatok megyénkben – szervezetünk is igyekszik részt venni minden olyan rendezvényen, ahol tudjuk a közlekedésbiztonságot növelni. Igyekszünk olyan bemutatókat is tartani, ahol megmutatjuk, hogy milyen következményekkel jár egy-egy baleset, milyen munkát végzünk a helyszíneken, milyen baleset-felszámolási munkákat kell elvégeznünk, ezzel is segítve a közlekedésbiztonság javítását.

A közlekedésbiztonsági program elsősorban gyakorlatorientált, élményközpontú, így biztosított a játékos formájú, szinte észrevétlen tanulás. A nyíregyházi helyszínen szeptember 28-áig várják az érdeklődőket.


Dér Vivien