Egyre látványosabb! – Megújul a Zrínyi, korszerű körülmények várják majd a diákokat

Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című pályázat második ütemében kezdődtek meg a munkálatok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban. Noha nemrég még az érettségi feszült percei teltek az intézményben, az épületben a főszerep már a korszerűsödésé.


Jelenleg a teljes déli homlokzat állványozása elkészült, az ablakok cseréjének felét elvégezték és a régi radiátorok nagyobb részét elbontották. A következő időszakban a déli homlokzat hőszigetelését kezdik, a homlokzati nyílászárók bontása és beépítése pedig folytatódik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ez nagyjából 3 héten belül befejeződik, csakúgy, mint a gépészeti munkarész a bruttó 177 milliós beruházás keretében.

Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium igazgatónője elárulta:

Egy iskolában valójában soha nincs nyári szünet. Egyrészt folyik a tartalmi munka a háttérben, hiszen lázasan készül a tantárgyfelosztás. Még az órarendhez természetesen nem kezdtünk hozzá, de a tartalmi munkák mellett most nagyon sok formai változás is bekövetkezik az iskolában. Három projekt indult el: a városunk, a Nyíregyházi Tankerületi Központ segítségével, és lesz egy tornatermi TAO felújítás is. Nyíregyháza Megyei Jogú Város egy TOP-os pályázat keretében egy teljes energetikai felújítást végez el. Ez jelenti a tetőszigetelést, jelenti a teljes ablakcserét, természetesen a homlokzat szigetelését, újraszínezését. Úgyhogy van munka bőven.

A Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium mellett másik hat épület energetikai korszerűsítése valósul meg augusztus végéig egy európai uniós pályázatnak köszönhetően, amelyet Nyíregyháza Megyei Jogú Önkormányzata nyert 1 milliárd forint értékben.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Huszárné Kádár Ibolya azt is hozzátette:

Én azt gondolom, hogy rászolgált erre az iskola, hiszen ha a kollégiumi létszámot is összeszámítjuk, akkor itt ezer gyerek nyüzsög, él, használja a dolgokat. Tehát nagyon nagy az amortizáció, úgyhogy minden felújításnak természetszerűen örülünk.

Az iskolákat érintő beruházás főbb elemei közé tartozik a kiviteli tervek szerint a hőszigetelés, ami jelenti a tető szigetelését is, például vízszigetelést, valamint a lábazat szigetelését, homlokzati nyílászáró cseréjét, valamint fűtéskorszerűsítést. Ezen kívül a pályázati felhívás előírásai alapján projektarányos akadálymentesítés is megvalósul az iskolákban. Ez egy akadálymentes bejáratot, egy akadálymentes mosdót és ezek akadálymentes megközelítését jelenti.


Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium felújítási munkálatait ide kattintva a magasból is megtekintheti!

 

Farkas Fanni