Egyre hatékonyabb a munkaerő-közvetítés térségünkben – Munkáltatói fórumot tartottak
Megyénkben a program sikeres volt!

A Pénzügyminisztérium álláskeresők és a közfoglalkoztatottak hatékonyabb elhelyezését célzó programját először Hajdú-Biharban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben indították el. Megyénkben a program keretében, az elmúlt hónapokban 3800 kihelyezés volt már vállalkozásokhoz, hangzott el egy keddi, munkáltatói fórumon a Megyeházán.

A kormány célja, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, ez a magyar gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke – tették hozzá. Az adatok azt mutatják, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 47 ezer fővel csökkent, ezzel párhuzamosan a hazai elsődleges munkaerőpiac 80 ezer fővel bővült.

Egyre nagyobb probléma a szakképzett munkaerőhiány

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta a rendezvényen:

Közel 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, 3,6-os a munkanélküliségi ráta és közel 70 %-os a foglalkoztatási ráta.

Egyre nagyobb problémát jelent a szakképzett munkaerőhiány is – így még fontosabb a Pénzügyminisztérium álláskeresők és a közfoglalkoztatottak hatékonyabb elhelyezését célzó programja, amely a cégeket is segíti – tette hozzá az államtitkár.

Sok vállalkozás azért nem mer fejleszteni, mert nem látnak esélyt arra, hogy a pályázataikat, terveiket meg tudják valósítani olyan felkészült kollégákkal, akik ehhez kellenének.

Szabolcs megyében is sikeres a program

Megyénkben a program sikeres volt, az elmúlt hónapokban 3800 kihelyezés volt már vállalkozásokhoz. A munkáltatói fórumon Jászai Menyhért alpolgármester is szólt, a nyíregyházi munkaerőpiaci adatokat, eredményeket ismertette.

Nyíregyházán a munkanélküliség közelít a 3 százalékhoz, az aktivitási ráta pedig mintegy 70 százalékos. Bizonyos ágazatokban, egyes területeken a minőségi munkaerő hiánya városunkban is problémát okozhat és vannak helyzetek, amikor a fiatalok vagy éppen az idősebbek, esetleg az aluliskolázottak nem találnak munkát maguknak. Tehát amikor a munkaerőpiacot vizsgáljuk, akkor egy nagyon összetett helyzettel találjuk magunkat szemben városunkban is, így azt közösen kell kezelnünk. Nyíregyháza ehhez partnerségét adja és továbbra is együttműködünk a Pénzügyminisztériummal, a Kormányhivatallal – jelenleg is több aktív programunk fut; többek között ipari park bővítésen dolgozunk, valamint fontos a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum, amely nagyon aktív a támogatott foglalkoztatás és az átképzések terén.

A rendezvényen kiemelték, a foglalkoztatás támogatásával, a képzésekkel és átképzésekkel tovább nőhet a foglalkoztatás térségünkben és országosan is.

Kapcsolódó galéria

Munkáltatói fórum Nyíregyházán